Disse anleggene skal ha teknisk plangodkjenning
• Kommunale vann- og avløpsanlegg
• Private felles vann- og avløpsanlegg, og større stikkledninger
• Kommunale veianlegg
• Private/ felles veianlegg
• Kommunale utendørsanlegg
• Private/ felles grøntanlegg
• Andre kommunaltekniske anlegg
Søknad om teknisk plangodkjenning sendes postmottak@sandnes.kommune.no
Dette må du merke søknader og korrespondanse med
• Reguleringsplannummer
• Område
• Delfelt
• Navn på teknisk plan (kortfattet og dekkende)
Husk saksnummer ved videre henvendelser.
Sende søknad om teknisk plangodkjenning
Teknisk plangodkjenning ivaretas og koordineres av Sandnes kommune ved resultatenhet Vann, avløp og renovasjon.
Alle avklaringer bør være gjort før innsending av en teknisk plan. Eksempelvis gjelder dette rekkefølgekrav i reguleringsbestemmelser, behov for utbyggingsavtale eller valg av tekniske løsninger.
Alle rapporter av nytte for den tekniske planbehandlingen legges ved. Eksempelvis gjelder dette geotekniske grunnundersøkelser og miljørapporter. Ved mistanke om forurenset grunn er tiltakshaver ansvarlig for å gjøre undersøkelser iht. forurensningsforskriften. Ved fremmede arter i jord eller vann, skal det gjøres nærmere undersøkelser iht. aktuelt lovverk.
Send søknad om teknisk plangodkjenning til postmottak@sandnes.kommune.no
Sandnes kommune sitt sentrale postmottak registrerer søknaden og sender saken videre til ansvarlig saksbehandler for tekniske planer. De tekniske planer samordnes mellom fagene. Så det er ikke behov for å sende søknad om teknisk plangodkjenning til flere avdelinger i kommunen.
Dette bør søknader om teknisk plangodkjenning inneholde
Nøyaktig bearbeidede planer med nødvendig dokumentasjon vil føre til raskere og mer effektiv saksbehandling.
- Utfylt sjekkliste (se lenke til en sjekkliste nedenfor)
- Godkjent reguleringsplan
- Godkjent utbyggingsavtale
- Innsendelsen er komplett - alle fag er ivaretatt i henhold til reguleringsplan og eventuell utbyggingsavtale.
- Masterplan som viser all infrastruktur som skal plasseres i offentlige arealer (i rette mål). Dette gjelder VA-anlegg, høyspent, fjernvarme, gass, kabler, sandfang, drensledninger med mer.
- Overtakelseskart (med tydelige grenser og farger)
- Tegningsliste
- SOSI-4.5 fil innsendt av teknisk plan prosjektert VA-anlegg, med reguleringsformålavgrensinger. Viktig med georeferanse
- Blå-grønn faktor – vist med utregning
- Overvannsplan – med overvannstiltak og hvilke areal som renner til de ulike tiltakene. Overvannsplanene viser tiltakene sammen med grøntanlegg
- Teknisk beskrivelse av arbeidene, iht. Norsk standard
- Miljøplaner, kvalitetsplaner, ROS-analyser ol. avhengig av prosjektets kompleksitet.
- Alle rapporter av nytte for den tekniske planbehandlingen legges ved. Eksempelvis gjelder dette geotekniske grunnundersøkelser og miljørapporter. Ved mistanke om forurenset grunn er tiltakshaver ansvarlig for å gjøre undersøkelser iht. forurensningsforskriften. Ved fremmede arter i jord eller vann, skal det gjøres nærmere undersøkelser iht. aktuelt lovverk
- Plan for drift av kommunale anlegg
- Faseplan for trafikkavvikling med beskrivelse
- Komplette kommunaltekniske detaljplaner i henhold til normer, som:
o Vegnorm for Sør Rogaland
o Kommunalteknisk VA-norm
o Norm for Utomhusanlegg i Sør Rogaland
o Kommunalteknisk avfallsnorm
Sjekkliste for tekniske planer (word)
Fraviksskjema for søknad om dispensasjon fra gjeldende norm.(PDF)
Kommunale vann- og avløpsanlegg
Alle planlagte vann- og avløpsanlegg som skal overtas av Sandnes kommune krever en godkjent teknisk plan.
Anlegg prosjekteres og utføres iht. VA-norm. Alle anlegg og konstruksjoner som skal overtas til offentlig vedlikehold må ha sikker adkomst for fremtidig drift og vedlikehold. VA-norm for Sandnes kommune finner du under Lover/forskrifter/normer og reglement.
En oppdatert rammeplan skal alltid følge søknad om teknisk plangodkjenning. I planen inngår en beskrivelse av anlegg, dimensjonering og kapasitetsberegninger.
Det er behov for gode detaljplaner for VA-anlegg. Herunder anlegg for lokal overvannsdisponering, fordrøynings løsninger, renseanlegg, overløp, flomveier, og bekkeinntak/rister med sikker tilkomst osv.
Dersom tredjepart er berørt av anlegget, er det tiltakshaver sin oppgave å sørge for erklæringer som sikrer rett til drift og vedlikehold av ledningsanlegg mm. i framtiden. Dersom anlegget kobles til et annet privat ledningsanlegg, skal det sikres rett til dette i form av avtaler/ erklæringer.
Planer og dokumentasjon som skal vedlegges søknad om teknisk plangodkjenning fremgår av sjekkliste for tekniske planer.
Når den tekniske planen er godkjent av Sandnes kommune, skal plantegninger av VA-anlegg sendes inn digitalt i SOSI-format. Høydegrunnlag NN2000 og Koordinatsystem i euref89 sone32 skal benyttes.
Private felles vann- og avløpsanlegg
Alle planlagte, private, felles vann- og avløpsanlegg krever en godkjent teknisk plan. Det samme gjelder større stikkledninger etc. Disse skal være like detaljerte som planer for kommunale vann- og avløpsanlegg.
Vanlige private stikkledninger for vann og avløp skal ikke inn til teknisk plangodkjenning. I stedet skal utførende rørleggerfirma, på vegne av tiltakshaver, sende inn søknad om vann og avløps-arbeid.
Se standard abonnementsvilkår for vann og avløp, administrative og tekniske bestemmelser og lokale tillegg for Sandnes kommune under lover, forskrifter, normer og reglement
Kommunale veianlegg
Alle planlagte veianlegg, som overtas av Sandnes kommune, må ha en godkjent teknisk plan. Dette gjelder hele veianlegget, inkl. grøntområder, gang- og sykkelveger, fortau, konstruksjoner samt annet offentlig trafikkareal.
Planer for grøntområder, kabelanlegg, gatelys, skilt og oppmerking og annen teknisk infrastruktur tilknyttet veianlegget inngår i søknaden.
Planer og dokumentasjon som skal vedlegges søknad om teknisk plangodkjenning fremgår av sjekkliste for tekniske planer.
Tekniske planer skal oppfylle krav i «Vegnorm for Sør- Rogaland» og Statens vegvesen sin håndbok R700 Tegningsgrunnlag m fl. «Vegnorm for Sør- Rogaland» finner du under Lover og forskrifter i nederste menypunkt.
Her finner du Statens vegvesen sin håndbok R110 modellgrunnlag
Se for øvrig mer informasjon om vei og trafikksikkerhet i Sandnes kommune. Planer som ikke oppfyller normkrav, må det søkes fravik for.
Her finner du informasjon om «Vei og trafikksikkerhet i Sandnes kommune».
Riks- og fylkesveianlegg
Iforbindelse med riks- og fylkesveianlegg skal alle delanlegg som berører Sandnes kommune, sendes inn til teknisk plangodkjenning. De tekniske planene må være i henhold til reguleringsplan, reguleringsbestemmelser og utbyggingsavtaler.
Det er viktig å få med helheten i planen samt alle tilknytninger over og under bakken på kommunal grunn.
De innsendte tekniske planer må gi en god oversikt over hele veianlegget. Dette gjelder også anleggsdeler som bare skal godkjennes av statlige veimyndigheter, men som må forventes å ha interesse for Sandnes kommune.
NB! For at anleggsgjennomføringen i større prosjekter ikke skal forsinkes, må komplette planer sendes inn tidlig.
Kabel- og belysningsplaner
Kabel- og belysningsplaner skal ligge ved søknad. I forbindelse med nye utbyggingsområder for bolig og næring er det tiltakshaver som bekoster nye gatelys. Belysningsplaner inngår i teknisk plangodkjenning.
Alt offentlig veiareal skal belyses. Prosjektering skal skje etter Vegnorm for Sør-Rogaland og øvrige retningslinjer.«Vegnorm for Sør- Rogaland» finner du under Lover og forskrifter i menypunktet nederst.
Her finner du veiledning til teknisk planlegging av veg og tunnelbelysning, håndbok V124
Skilt- og oppmerkingsplan
Søknader om fysiske trafikksikkerhetstiltak skal behandles av Sandnes kommune og vurderes mot kriterier satt av Statens vegvesen.
Skilt- og oppmerkingsplan inngår i teknisk plangodkjenning.
Etter at skilt- og oppmerkingsplan er gjennomgått og korrigert, sendes denne videre til behandling i Trafikksikkerhetsforumet i Sandnes kommune. Her er kommunen, politiet, Statens vegvesen og Sandnes parkering KF representert.
Statens vegvesen er skiltmyndighet og godkjenner oppsetting av skilt. Sandnes parkering og politiet påser at trafikantene innretter seg etter skiltene.
Navneskilt for gater etableres i tråd med vedtatt skilt og oppmerkingsplan. Dersom det ikke skal gjøres noen fysiske trafikksikkerhetstiltak, utover skilt eller veimerking, sendes skilt- og oppmerkingsplan direkte til veiavdelingen i Sandnes kommune for godkjenning.
Her finner du informasjon om «Vei og trafikksikkerhet i Sandnes kommune».
Kommunale utomhusanlegg
Alle utomhusanlegg på kommunal eiendom skal inn til teknisk plangodkjenning.
Det er viktig at tiltakshaver går i dialog med Sandnes kommune (park, idrett og vei) ved oppstart av prosjektet. Dette for å avklare innhold, funksjoner og kvalitet i planer.
Planer og dokumentasjon som skal vedlegges søknad om teknisk plangodkjenning fremgår av sjekkliste for tekniske planer.
Andre relevante elementer i en søknad til teknisk plan-behandling kan være:
• Relevante rapporter, dokumenter, notater av betydning for planbehandling.
• Miljørisikovurdering der dette er påkrevd.
• Planer for forurenset grunn og geotekniske forhold.
• Eventuelle detaljer for bekkeinntak, renseparker ol.
• Nødvendige bilder av eksisterende vegetasjon etc.
Det er viktig at all eksisterende vegetasjon som skal bevares inngår i planer. Vegetasjonen sin tilstand før anleggsstart skal dokumenteres ved hjelp av bilder. Disse legges ved søknad om teknisk godkjenning samt sluttdokumentasjon.
For belysning av offentlig grønnstruktur inklusive plasser og torg, gjelder samme rutiner som for veganlegg.
Renovasjons- og avfallsanlegg
Kommunalteknisk avfallsnorm for Sandnes og Stavanger kommune viser krav til teknisk standard på anlegg, som kommunen skal overta for drift og vedlikehold. Avfallsnormen er hjemlet i forskrift om renovasjon, Sandnes kommune. Kommunalteknisk avfallsnorm og forskrift om renovasjon, Sandnes kommune finner du under Lover/forskrifter/normer og reglement i menyen til venstre.
Normen legges til grunn i kommunale utbyggingsavtaler og overfor private utbyggere.
Sandnes kommune skal motta en renovasjonsteknisk plan (RTP) i alle detaljregulerings- og byggesaker. Kravet gjelder både boligområder og næringsbygg.
Planer og dokumentasjon som skal vedlegges søknad om teknisk plangodkjenning fremgår av sjekkliste for tekniske planer.
Behandling av teknisk plan og gjennomføring av tiltak
Behandlingstid
Sandnes kommune har ikke vedtatt noe formell behandlingstid for tekniske planer.
Dersom innsendt teknisk plan anses god nok, vil vi normalt kunne gi en første tilbakemelding på planer innen 4 uker. Søknaden har da vært til høring/ behandling hos aktuelle fagetater først. Når reviderte planer er innsendt, kan det avtales en tid for forventet godkjenning av planer.
Samlet behandlingstid avhenger ofte av kvaliteten på de tekniske planer. Sjekklister og avviksskjemaer må være utfylt ved første innsending. For å unngå forsinkelser, må normkrav og kvalitetsstandarder være oppfylt. VA-rammeplan må være ajourført.
Under behandlingen av de tekniske planene vil kommunikasjonen normalt kunne skje via e-post. Men vi tar gjerne en prat eller et kort møte for å avklare ting.
I større prosjekter, er det gjerne behov for et eller flere samordningsmøter underveis, der aktuelle fagansvarlige i kommunen deltar. 3D-visualiseringer er ofte nyttige i slike møter. Søker tar initiativ til møter og møteform.
Ved totalentrepriser og kontraktsformer, der mye av planleggingen skjer i anleggsfasen, kan den tekniske plangodkjenningen være krevende. Det er tiltakshaver sitt ansvar å få sendt inn tekniske planer i tide.
Det er foreløpig ikke innført noe gebyr for teknisk plangodkjenning.
Gjennomføring av tiltaket
Når en teknisk plan er godkjent, oppnevner Sandnes kommune en kontaktperson som følger prosjektet i anleggsfasen.
Tiltakshaver må involvere kontaktperson i god tid før anleggsoppstart. Behov for deltakelse i oppstartsmøte og byggemøter og annen involvering avtales.
Det er viktig at alle vesentlige revisjoner av planer i anleggsfasen blir registrert i kommunalt arkiv og godkjent skriftlig av Sandnes kommune før tiltaket gjennomføres fysisk. Kommunens kontaktperson i anleggsfasen vil normalt kunne si hva som er nødvendig. Innsendte tekniske planer er normalt offentlig tilgjengelige.
Dersom det underveis i prosjektet viser seg at planer er mangelfulle, vil Sandnes kommune kreve supplerende planer. Ofte vil dette forsinke anlegget. Dette er i så fall tiltakshavers ansvar.
Andre tillatelser og avklaringer
Tiltakshaver er ansvarlig for grunnerverv og andre nødvendige avtaler, tillatelser eller rettigheter i forbindelse med tiltaket. Det er viktig at tiltakshaver informerer naboer og andre berørte på et tidlig tidspunkt.
Tiltakshaver har ansvar for å kontakte aktuelle firma for opplysninger om anlegg i grunnen samt evt. samkjøring av anleggsarbeider i grunnen.
Det skal alltid skal sendes en søknad om gravetillatelse i veianlegg, med tilhørende sidearealer, grøntarealer, offentlige friområder mm.
Her finner du mer informasjon om gravetillatelse i Sandnes kommune.
Graving i forurenset grunn kan ikke igangsettes før tiltaksplan er godkjent av Sandnes kommunes forurensningsmyndighet.
Ved behov for graving andre steder enn i kommunalt areal, må søknad om tillatelse innhentes fra den enkelte grunneier eller forvalter av grunnen. Før anleggsarbeidene starter opp, må igangsettingstillatelse være gitt.
Krav til prosjektdokumentasjon og sluttdokumentasjon
Alle anlegg, som overtas av Sandnes kommune, skal være planlagt og utført i samsvar med Sandnes kommune sine normer og retningslinjer.
For øvrig legges innsendt dokumentasjon og prosjektbeskrivelser fra tiltakshaver til grunn. Tekniske planer skal være dekkende for det aktuelle anlegget.
Minst to uker før overtakelse av kommunale anlegg skal sluttdokumentasjon sendes Sandnes kommune digitalt for godkjenning og arkivering.
Sandnes kommune Park, idrett og vei varsles minimum en uke før ferdigbefaring. Kommunen vil da befare anlegget og sjekke om etablert lekeutstyr, sikkerhetssoner og fallunderlag er i henhold til «Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr». Forskriften finner du under Lover/forskrifter/normer og reglement
Digitale innmålte «sombygget» data for veger og gang/sykkelstier (CL, veikant) skal innleveres på SOSI -format med høydeverdi i høydegrunnlag NN2000 og orientert i koordinatsystem euref89 sone 32 (annet format kan avtales med GEODATA) til postmottak.kart@sandnes.kommune.no
Lover, forskrifter, normer og regler
Standard abonnementsvilkår for vann og avløp, administrative bestemmelser (PDF)
Standard abonnementsvilkår for vann og avløp, tekniske bestemmelser, bestilles fra kommuneforlaget
Standard abonnementsvilkår, lokale tillegg (PDF)
Forskrift om vann- og avløpsgebyr Sandnes kommune (PDF)
Gravereglement for Sandnes kommune(PDF)
Norm for utomshusanlegg i Sør-Rogaland
Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr
Kommunalteknisk avfallsnorm for Sandnes og Stavanger (PDF)
Sist oppdatert: 21.11.2024