map Kart account_circle Min side

Om planen

Plan for psykisk helsearbeid 2023-2031 er en gjennomgående revidering og oppdatering av Plan for psykisk helsearbeid 2017-2022. Mandatet for planen ble behandlet politisk i august/september 2022.

Planen omfatter alle innbyggere i Sandnes i alle aldre, og strekker seg fra helsefremming for hele befolkningen til tjenester til innbyggere med psykiske helseutfordringer i ulik grad. Planen omfatter flere av kommunens virksomhetsområder med hovedvekt på tjenesteområdene Oppvekst og Helse og velferd. Planen er utarbeidet etter innspill fra bredt sammensatt oppstartsamling og fra tverrfaglig sammensatte grupper.

Høringsutkastet er sendt på høring til berørte virksomheter i kommunen, til
samarbeidspartnere innen psykisk helsefeltet, til Sandnes unge bystyre og erfarings- og brukerrådene, med mange konstruktive innspill.

Hva som er viktig for deg/dere ligger som et klart verdigrunnlag for planen. Det betyr at innbyggere skal høres, delta i egne prosesser og bidra til løsninger selv. Dette er helt i tråd med den tydelige satsningen på medvirkning både for barn, unge, foreldre og voksne som ligger i tjenestene.

I planen ligger også er klart samfunnsperspektiv der det legges vekt på å fremme livskvalitet og god psykisk helse gjennom trygg oppvekst, gode levekår, deltakelse og mestring. I dette ligger også å bidra til økt psykisk helsekompetanse hos innbyggere slik at en kan ta kunnskapsbaserte valg om egen helse, og slik forebygge og mestre livsutfordringer.

I planen benyttes begrepet livskvalitet for å belyse sammenhengen mellom objektive levekår, subjektiv oppfattelse av egen situasjon og hvordan dette påvirker helsen. Høy livskvalitet kan sees som en viktig beskyttelsesfaktor mot psykiske helseutfordringer. Helsefremming er oftest tilrettelegging for å øke livskvalitet og trivsel.

Planens oppbygning

Kapittel 2 handler om livskvalitet og psykisk helsefremming for hele befolkningen. I kapittelet beskrives faktorer som påvirker livskvalitet og psykisk helse, sentrale utfordringsområder og områder og tiltak kommunen skal vektlegge fremover. I dette kapittelet er også forebygging av selvmord og oppfølging av etterlatte etter selvmord beskrevet.


Kapittel 3 beskriver utfordringer, eksisterende tiltak (som videreføres) og videre satsninger for barn og unge i fire forløp, fra barn i risiko for å utvikle psykiske helsevansker til tjenester til barn og unge med omfattende behov.


Kapittel 4 beskriver utfordringer, eksisterende tiltak (som videreføres) og videre satsninger for voksne i tre forløp, fra milde og kortvarige helseutfordringer til tjenester for innbyggere med alvorlige psykiske lidelser.

Selv om rus og ulike avhengighetsutfordringer for mange kan samspille med psykiske helseutfordringer, og tiltakene til dels overlapper hverandre, berører denne planen i liten grad utfordringer og tiltak knyttet til rus. Det vises til Rusmiddelpolitisk handlingsplan som omhandler dette temaet.

Som vedlegg til planen ligger oversikt på nasjonale føringer for psykisk helsearbeid og kunnskapsgrunnlag i form av utvalgte tall og fakta knyttet til omfang og behov, samt påvirkningsfaktorer og utfordringsområder.

Sist oppdatert: 24.10.2023