map Kart account_circle Min side
HjemPerioderapporterPerioderapport per 30. april 2022Status for kommunestyrets vedtatte tekstforslag

Status for kommunestyrets vedtatte tekstforslag

 Tabellen under gir en oversikt over tekstvedtakene og statusrapport for disse per april 2022.

TEKSTFORSLAG Ansvarlig Frist Status
Framtidens bibliotek

Kultur, eiendom kan bidra ved forespørsel.
Byutvikling kobles på.

Tidlig høst Påbegynt

Et bibliotek er ikke kun en plass for å låne bøker; et bibliotek er et møtested, en sosial arena, et sted for å utveksle ideer og argumenter. Et bibliotek skal være åpent og tilgjengelig for alle. For å få inn mest mulig ideer til hva framtidens bibliotek i Sandnes sentrum kan være og hvor det kan være, ber kommunestyret kommunedirektøren om å invitere til en åpen og uforpliktende idémyldring om hva Biblioteket i framtiden kan bli. I tillegg skal det lages et opplegg som inviterer barn og unge til å komme med sine innspill.
KOMMENTAR: Konsulentbistand til gjennomføring av idémyldringen er ute på anbud. Framdriftsplanen legger opp til ferdigstilling i løpet av høsten.

Gebyrer  Byutvikling og teknisk   Påbegynt
Kommunestyret ber om en gjennomgang i løpet av våren på hvordan byggesaksgebyrer og andre gebyrer kan reduseres. Det bør legges opp til en plan om reduksjoner i løpet av en toårsperiode. Bemanning må tilpasses slik at de målene som settes kan innfris.
KOMMENTAR: Arbeidet startes i andre kvartal. Mandatet planlegges lagt fram for behandling i UBS 8. juni. Selve saken om byggesaks- og plangebyr planlegges lagt fram for behandling i UBS 28. september 2022.
KinoKino

Kultur, eiendom kan bidra ved forespørsel.
Byutvikling kobles på.
Filmkraft må involveres.

Tidlig høst Påbegynt
Det må tenkes nytt omkring KinoKino. Huset må fylles med mennesker. Den langsiktige målsettingen må derfor være å legge til rette for at det store potensialet i bygningen utnyttesfullt ut.
Vi vet at ungdommen på sikt trenger et sted å være. Og vi vet at det frivillige miljøet trenger øvingslokaler. Det er flere behov i kulturarenaplanen som ennå ikke er løst. Kommunestyret ber derfor kommunedirektøren se på en helhetlig og langsiktig organisering og bruk av KinoKino, sammen med Kultur og fritid og Kulturhuset.
UKNI holdes løpende oppdatert om arbeidet, arbeidet legges fram før sommeren 2022.
KOMMENTAR: I forbindelse med mulighetsstudiet for Kinokino er de byggtekniske behovene for bygget utredet. Denne delen av mulighetsstudiet har tatt for seg alle byggtekniske fagfelt og gjennomgått behovene, både med tanke på dagens bruk og mulig framtidig bruk. Undersøkelsene har avdekket stort behov for vedlikehold og oppgradering av byggtekniske installasjoner, uavhengig av aktiviteter og driftsform. Det er særlig store behov knyttet til ventilasjon, akustikk, universell utforming og brann/rømning i tillegg til et langvarig vedlikeholdsetterslep. Endelig kostnadsberegning vil foreligge før sommeren, og meldes inn så snart tallene er kvalitetssikret.
Mulighetsstudiet for fremtidig bruk og aktiviteter på Kinokino er en del av et felles mulighetsstudium for Kultur og næring, som blant annet tar for seg alle kulturarenaene i sentrum sett i lys av kulturlivets behov.
Heltidskultur Organisasjon Tidlig høst Påbegynt
I Sandnes kommune skal heltidsstillinger være hovedregelen. Kommunestyret ber kommunedirektør starte opp nye piloter også i andre virksomheter som del av gjennomføringen av prosjekt heltid.
KOMMENTAR: Det er Organisasjon som får ansvar for oppfølging av denne delen av heltidsprosjektet, i nært samarbeid med pågående heltidsprosjekt i Helse og velferd. Før sommeren vil det bli lyst ut en prosjektleder og det vil også lyses ut etter kompetanse innen arbeidstid/GAT (ressursstyringssystemet som Sandnes kommune benytter). Dette er drøftet med tillitsvalgte. I forbindelse med utlysning av stillingen vil det bli utarbeidet et mandat for prosjektet og det vil bli utarbeidet en prosjektbeskrivelse.
Boligsosialt arbeid

Helse og Velferd (boligsosialgruppen) Eiendom
bidrar via boligsosialgruppen

  Påbegynt

Boligsosial arbeid handler både om å skaffe boliger til vanskeligstilte, styrke den enkeltes mulighet til å mestre boforholdet, og til å bidra med hjelp til å eie egen bolig.
Det legges innen ny boveileder i budsjettet. Kommunen legger til grunn at nye tiltak vil kunne redusere behovene for å investere i kommunale boliger på slutten av perioden, men det må vurderes løpende. Sandnes kommune vil styrke arbeidet med boligsosialt arbeid utover pkt 3.3 i sak 116/21:
- Styrke hjelp til selvhjelp med boveileder.
- Utnytte maksimalt husbankens muligheter, som for eksempel startlån.
- Vurdere ulike konsepter for leie til eie.
- Invitere ideelle organisasjoner/stiftelser til samarbeid.
- Vurdere ulike konsepter og samarbeid med andre utbyggere/boligbyggerlag.
KOMMENTAR: Dette punktet følges opp gjennom arbeid med rullering av handlingsplan for boligsosialt arbeid. Planarbeidet er igangsatt, og forventes sluttført i løpet av 2022.

Livssykluskostnader Eiendom   Ferdigstilt
I saker som har langsiktig innvirkning på kommunens økonomi, ber kommunestyret om at saksframstillingen belyser langsiktige kostnader, besparelser og eventuelle inntekter.
KOMMENTAR:
I sak 92/21 vedtok kommunestyret et nytt investeringsreglement gjeldende fra 1. januar 2022. I henhold til investeringsreglementet skal det legges fram en konseptvalgutredning (KVU) for alle større investeringer der livssykluskostnader (LCC) er et av elementene som skal inngå. Se vedlegg pkt. 1.
For de investeringene som Sandnes Eiendom håndterer er det laget en mal for konseptvalgutredning som alle større investeringer skal beskrives i. I malen framgår det tydelig hvordan LCC – kostnader skal fremkomme. Se vedlegg pkt. 2.
Beregningene av LCC-kalkyler bygger på en avansert kalkulasjonsmetode og følger «NS 3454 Livssykluskostnader for bygg». Se vedlegg pkt.3.

Se notat for mer informasjon, samt vedlegg.

Økt grunnbemanning i sykehjemmene Helse og velferd
Eiendom bidrar inn med byggteknikk/brann
  Påbegynt
Kommunestyret ber kommunedirektøren gjennomføre et prøveprosjekt med økt grunnbemanning i sykehjem i Sandnes. Kommunedirektøren bes særlig vurdere om investeringstiltak H6 reduseres ved at prøveprosjektet gjennomføres på et eller flere av deaktuelle sykehjemmene.
UHV får årlig rapport om prosjektet.
KOMMENTAR: Økt grunnbemanning handler om å bygge arbeidstidsordninger og arbeidsmetodikk for å gi økt stabilitet og bedre ressursutnyttelse. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som skulle kartlegge hvilke virksomheter som er aktuelle i utprøving av økt grunnbemanning.
På bakgrunn av innhentede data anbefaler arbeidsgruppen, at det bygges videre på eksisterende kompetanseteam modell. I første omgang innebærer det oppstart av kompetanseteammodell ved et sykehjem i 2022, i tillegg til Byhagen, med en videre opptrapping i 2023 med ytterliggere et sykehjem. Hvilke sykehjem som er aktuelle for utprøving av pilot vurderes ut fra andel heltid, bærekraft, økonomi og mulige gevinster. Mål for den enkelte pilot er å innføre tiltak som har overføringsverdi til andre avdelinger. Det er utarbeidet en fremdriftsplan, og det skal nedsettes egne arbeidsgrupper knyttet til den enkelte pilot.
BOAS på Figgjo Eiendom
Samsnakke med Helse og velferd
  Ferdigstilt

Kommunestyret ber om at arealene til tidligere Figgjo skole vurderes til nytt bo- og aktivitetssenter, eventuelt andre offentlige behov.
KOMMENTAR: Sak Figgjo gamle skole - utvikle eiendom til BOAS og andre offentlige behov er behandlet i formannskapet 7. mars 2022 og i kommunestyret 14. mars 2022 i sak 19/22.
Vedtaket var at saken utsettes.

VAR Byutvikling og teknisk   Ferdigstilt

Kommunestyret ber kommunedirektøren gjennomgå kostnadene både innen drift og for de enkelte investeringsprosjekter innen selvkostområdene VAR med målsetning om å reduserede de kommunale gebyrene.
UMT får rapport om arbeidet før sommeren 2022.
KOMMENTAR: Saken ble behandlet i UMT 18. mai 2022.

Riska for framtiden Eiendom   Påbegynt

Kommunestyret ber om at mulighetsstudien ser både på innsparinger i drift, faglig innhold ogutfordringer ved ny skolestruktur, og mulige inntekter ved omregulering og salg av dagens skoletomter. Ulike alternative størrelser og lokaliseringer for en eller flere skoler vurderes, inkludert behov for hallkapasitet. Fremtidig mulige bosetningsmønstre legges til grunn for anbefalingen.
KOMMENTAR: Utredning legges frem for politisk behandling før sommeren.

Vurdering av ideelle drivere  Helse og velferd Høsten 2022  Påbegynt
Kommunestyret ønsker en konkret vurdering av om drift av et nytt BOAS og eventuelt omsorgsboliger i tilknytning til dette kan settes ut på anbud til kun ideelle drivere. I vurderingen må det belyses muligheter for at ideelle både kan bygge og drifte dette. Oslo kommune har god erfaring med å slippe til ideelle på dette området. Bærum er i startfasen på dette og en må derfor kunne hente mye nyttig erfaring fra disse kommunene. Saken må være klar senest høsten 2022.
KOMMENTAR: Innsamling av informasjon har startet.
Heldøgnsplasser sykehjem Helse og velferd   Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren sikre at nye prosjekter for heldøgns pleie og omsorg er mulig å framskynde, dersom det viser seg at behovet oppstår tidligere enn planlagt.
KOMMENTAR: Eiendom ønsker å starte planlegging av nytt bo- og aktivitetssenter og ber om midler til oppstart i perioderapporten. Starter prosjekteringen i august 2022 kan et nybygg tas i bruk tidligst i 2025. I gjeldende planer er innflytting lagt til høsten 2026. Foreløpig er denne framdriften ikke endret.

Lærlinger Organisasjon Første perioderapport Påbegynt
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem en sak til administrasjonsutvalget om organisering av lærlingordningen og bemanningen i fagopplæringen i forbindelse med 1. perioderapport 2022.
KOMMENTAR: Det vil bli lagt fram en sak i forbindelse med 1. perioderapport i tråd med den politiske bestillingen.
S1 Parkeringshus mm Eiendom   Ikke påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren legge fram en sak om framtidig bruk av S1 før planlegging i henhold til investeringstiltak F2 iverksettes.
KOMMENTAR: Arbeid med ny vurdering/utredning av innhold i S1-bygget starter etter sommeren.

Trafikksikkerhet Byutvikling og teknisk   Ferdigstilt

Kommunestyret ber kommunedirektøren snarlig om å gjennomgå prosjektene ny gang- og sykkelsti til rulleskianlegget i Melsheia/Sandnes Arena og prosjekt gang/sykkelvei i Myrbakken på Forsand med tanke på å redusere kostnadene. De kostnadsreduserende tiltakene forutsettes å ikke gå på bekostning av en forsvarlig trafikksikker løsning for gående og syklende. For Myrbakken bes det særskilt om en vurdering av kostnadsbesparelser som kanoppnås dersom VA-sanering skjer samtidig. Når gjennomgangen er fullført bes kommunedirektøren vurdere om prosjektene ved neste revisjon kan gis prioritet i handlingsplanen.
KOMMENTAR: Midler var lagt inn i økonomiplanen i 2020, og samarbeid med Sandnes Arena var i gang. På grunn av pandemien ble prosjektet stoppet. Privat VA er siden dette lagt inn via Kleivane til Sandnes Arena. Det er ikke prioritert midler til gang- og sykkelsti i økonomiplan 2021 eller 2022.

Speiderhytte PIV i samarbeid med kommuneadvokat   Påbegynt
Kommunestyret ber kommunedirektør gå i dialog for utarbeidelse av avtale med speideren. Kommunestyret forutsetter også offentlig bruk av Speiderhytten etter nærmere avtale.
KOMMENTAR: Prosessen pågår.
Ny kirke Sørbø - bydelslokaler Kommunedirektørens stab og Den Norske Kirke   Påbegynt

Det legges til grunn at det oppføres bydelslokaler for allmenn bruk i tilknytning til kirke på Sørbø. Bydelslokalene finansieres med tilsvarende modell som er brukt for Østerhus Arena, med kommunalt utlån og tilbakeleie, om annet ikke avtales. Kommunedirektøren bes om å gå i forhandlinger med Den Norske Kirke om nødvendige avtaler i henhold til lov- og regelverk. Samlet sak med byggeprogram, prosjektkalkyle, finansieringsplan og nødvendigeavtaler mv. fremmes for kommunestyret til endelig godkjenning.
KOMMENTAR: Arbeidsgruppe med Sandnes kirkelige fellesråd er etablert. Prosjektet og gjennomføringen er gjennomgått og framdriftsplan etablert. Det er identifisert ulike plan- og prosjektforhold som krever avklaringer og oppfølging av aksjoner pågår. Det gjelder blant annet kirkens ønske om mulig planendring, avtale om erverv av tomt, juridiske forhold om bruk av prosjektmaterialet videre jamfør Kirkerådets regler, mulig samkjøring med kommunens nabobygg om adkomst/p-kjeller mv. Prosjektleder er engasjert av kirken etter avholdt konkurranse. Samlet konsept for prosjektet inkludert alle brutto utgifter arbeides det med å få satt opp og mulige finansieringsløsninger utarbeides på grunnlag dette. Medvirkning i forbindelse med definering av innholdet i bydelsfunksjonene er det drøftet opplegg for. Arbeidet følges opp i tråd med regleverket for kirkebygg (nytt) som Kirkerådet som godkjenningsinstans, har fastsatt.

Flomhåndtering Byutvikling og teknisk i samarbeid med kommuneadvokat   Ikke påbegynt
For å forebygge 200/500-års flomfare i Storåna vassdraget ber kommunestyret at Bråsteinvatnet, og ved behov Stokkelandsvatnet, vurderes som flomreservoar der utløpet tilpasses nedstrøms vann/flom-kapasitet. Mulige juridiske grunneierforhold bes avklart.
KOMMENTAR: Arbeidet planlegges gjennomført i løpet av tredje kvartal 2022.
Oppvekst - etablere veiledningsordning Oppvekst   Påbegynt
Kommunestyret ber om en sak for å vurdere mulighet for etablering av en ordning som kan veilede personer som mener de har fått mangelfull oppfølging av kommunen i oppveksten. Dette skal være en nasjonal ordning. Målet må være at personer som trenger råd og veiledning kan få dette.
For at prosjektet skal være fristilt kommunen skal dette plasseres nasjonalt.
Administrasjonen bør blant annet se til Skien eller et annet sted som oppleves nøytralt.
KOMMENTAR: Kommunedirektøren redegjorde for dette vedtaket i kommunestyremøte i mars 2022 (protokoll).
Her vises til KS sin vurdering, blant annet: «En slik ordning reiser en rekke problemstillinger som nå ligger til vurdering hos Justis- og beredskapsdepartementet."
Kommunen har forbedret rutinene for å ivareta veiledningsbehov. Disse rutinene ble orientert om i utvalg for Oppvekst, sak 25/22: Alle som ikke er representert ved advokat, skal tilbys et fysisk møte for å få utdype sine krav og formidle sine opplevelse. I tillegg skal det gis veiledning i vilkår for erstatninger og juridiske rettigheter. Kommunen skal følge god forvaltningsskikk og innta en åpen og objektiv rolle. Tekstvedtaket viser til en ordning i Skien, men kommunen har en oppreisningsordning lik den kommunene i Rogaland hadde tidligere.
Parlamentarisme Kommunedirektørens stab   Ikke påbegynt

Kommunestyret ønsker vurdering av innføring av parlamentarisme fra neste valgperiode. En kan se hen til forrige grundige utredning, men en må sikre formelle formkrav og utredninger for å kunne innføre parlamentarisme.
KOMMENTAR: Framgangsmåten for endring av politisk styringsform framgår av kommuneloven. Forslaget ble framsatt i innværende valgperiode, men fikk ikke nødvendig flertall for videre utredning. Eventuell oppfølging videre avventes til ny valgperiode og konstitueringen i 2023.

Tillitbasert kommune  Organisasjon   Påbegynt
Kommunestyret støtter kommunedirektørens omstillingsprosjekt 2025 og ber om at det særskilt vurderes om ulike administrative arbeidsoppgaver kan endres til mer produksjonsrettet arbeid. Kommunestyret ønsker en tillitsbasert kommune med mest mulig rasjonell drift, der krav og dokumentasjon holdes på lavest mulig forsvarlig nivå.
KOMMENTAR: Det er startet opp et arbeid for å se nærmere på hvilke utfordringer som ligger knyttet til framtidens arbeidsplass, og hvordan disse utfordringene best kan løses. En tillitsbasert kommune med tillitsbasert ledelse er punkter det sees nærmere på.
Frivillige p-avgift i friområder  PIV   Ferdigstilt
Kommunestyret ber kommunedirektøren legge til rette for frivillig parkeringsbetaling på Gramstad og andre aktuelle steder. Inntekten går til friluftsformål.
KOMMENTAR: Sak til kommunestyret 23. mai 2022 er utarbeidet og framlagt.
Prosjekt heltid  Helse og velferd Høst 2020 Påbegynt
I Sandnes kommune skal heltidsstillinger være hovedregelen. Kommunestyret ber kommunedirektøren starte opp piloter som en del av videreføringen av prosjekt heltid.
KOMMENTAR: Den første piloten, årsturnus i EFF, har hatt en positiv oppstart. Målet for denne er at innen utgangen av 2022 skal gjennomsnittlig stillingsprosent ha økt med 10 prosent. På vei inn i siste del av pilotperioden er økningen så langt 8,1 prosent. For ansatte med rett formalkompetanse er det per definisjon oppnådd heltidskultur. Gjennomsnittlig stillingsprosent for disse er nå 83,4 prosent. Årsturnus tas i bruk og utvides til 11 nye avdelinger fra januar 2023.
Kompetanseteam-modell (SPL i team), ble iverksatt 6. september 2021. Den ble startet opp ved Byhagen bo- og aktivitetssenter og involverer i overkant av 70 ansatte. Modellen har så langt gitt en rekke positive effekter, deriblant økt fagdekning. Alle fagarbeidere i ufrivillig deltid har fått økt sin stilling. Økt formalkompetanse i avdelingene i tillegg til eget sykepleierteam, gir større stabilitet på huset. Byhagen er det det eneste sykehjemmet som ikke har meldt om mangel på sykepleiere under kommende ferieavvikling.
Kompetansestrategi Helse og velferd   Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren sammen med de tillitsvalgte videreutvikle strategien for å sikre riktig kompetanse for rett arbeid i kommunen nå og fram i tid. Det bes i denne forbindelse se på omorganisering.
KOMMENTAR: Videreutvikling av kompetansestrategi i helse og velferd er påbegynt, men forsinket på grunn av nødvendige omprioriteringer knyttet til covid-19 pandemien og nå også flyktningsituasjonen.

Eldreboliger Helse og velferd   Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere behov med bemanning og framtidens boform som er omtalt i omsorgsplanen uten stedlig fast bemanning hele døgnet som alternativ til dagens tilbud.
KOMMENTAR: Gjennom prosjektet «Sandnes blir eldre» arbeides det med å innhente kunnskap om framtidige boformer både fra andre kommuner, forskning og innbyggerne selv. Målet er at eldre skal kunne bo lengst mulig hjemme og å utvikle boligIøsninger og tjenester som bygger opp under dette. I løpet av 2022 skal det utarbeides en egen strategi for boliger for eldre. Som en del av dette rehabiliteres nå boligene i tilknytning til Åse bo- og servicesenter for å prøve ut nye konsepter i tråd med målsettingen.

Storbynettverket Kommunedirektøren Vår 2022 Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren søke medlemskap for Sandnes i storbynettverket.
KOMMENTAR: Begrunnelser for at kommunen bør få delta i nettverket er tatt opp særskilt med politisk ledelse i KS. Siden er kommunedirektør oppnevnt som deltaker i nasjonal ekspertgruppe som skal vurdere bostøtteordningen, gruppen avga sin rapport i mai 2022. Sandnes er blitt referansekommune i KMD sitt lovarbeid om utbyggingsavtaler. Å oppnå formell deltakelse synes krevende. Framover prioriteres innsatsen om deltakelse i nasjonalt reform- og utviklingsarbeid, for å kunne oppnå påvrikning av rammebetingelsene.

Eget planarbeid Byutvikling og teknisk - plan   Påbegynt

I økonomiplanen ligger det inne flere poster på eksterne konsulenter til reguleringsarbeid og mulighetsstudier. For å redusere kostnader knyttet til bruk av eksterne konsulenter ber kommunestyret kommunedirektøren vurdere om planavdelingen kan utføre en større andel av reguleringsplaner og mindre mulighetsstudier selv.
KOMMENTAR: Dette skal følges opp gjennom innsparingsprosjektet, men virksomheten Samfunn, plan og bygg, og i særdeleshet Byplan, har svært lite midler avsatt til konsulentbistand i forbindelse med denne type prosjekter.
Det er først og fremst Eiendom og Tomteselskapet som engasjerer konsulent i forbindelse med dette, men det bør vurderes om kommunen samlet sett i større grad kan løse disse oppdragene ved bruk av interne ressurser.

Sist oppdatert: 18.01.2023