map Kart account_circle Min side
HjemPerioderapporterPerioderapport per 30. april 2021Status for kommunestyrets vedtatte tekstforslag

Status for kommunestyrets vedtatte tekstforslag

 Tabellen under gir en oversikt over tekstvedtakene og statusrapport for disse per april 2021.

TEKSTFORSLAG Ansvarlig Frist Status
Eiendomsforvaltning Kommunedirektørens staber   Sluttført 
Kommunestyret ber kommunedirektøren fremme sak om avklaring av arbeidsfordelingen mellom ulike enheter innenfor områdene anskaffelse og regulering av områder til offentlig formål, samt avhending av tomter i kommunalt eie.

KOMMENTAR: Sak om ansvars- og oppgavefordeling mellom byutvikling og teknisk, eiendom og Sandnes tomteselskap KF er behandlet av kommunestyret 19. april 2021, sak 42/21. Retningslinjene er vedtatt og iverksatt. Pågående oppgaver fullføres av den enheten som har ansvaret. Kommunestyret vedtok i forbindelse med saken at i forbindelse med revisjon av kommuneplan skal det fremlegges kartbasert oversikt for mindre restarealer som ikke er essensielt viktige for allmenheten.

Næringsarealer Kultur og næring/Samfunnsplan/KF tomteselskapet   Påbegynt

Kommunen skal være en viktig aktør for å legge til rette for økt næringsutvikling. Kommunestyret ønsker å legge til rette for ulike virksomheter med blant annet næringsarealer, herunder arealer til kraftkrevende virksomheter og andre virksomheter som trenger store arealer. Næringsarealer skal være «hyllevare».
KOMMENTAR: Arbeidet med å fremskaffe nye varierte næringsarealer skjer som del av pågående revisjon av kommuneplanen. Løsninger kan være både omdisponeringer, utvidelser av eksisterende og forslag til nye arealer. Eierstrategien til Sandnes tomteselskap KF har konkrete resultatmål for næringsarealer samlet og til ulike kategorier arealer. Arealer til blå sektor, reiseliv og turisme samt grønne næringer er prioritert særskilt.

Indeksregulerte tilskudd Økonomi/Kommunedirektørens staber    Påbegynt

Både Sandnes kommune og nabokommunene har gjennomført og planlegger å gjennomføre omstilling/effektiviseringer av sine tjenester. Kommunestyret ber kommunedirektøren gå i dialog med aktuelle nabokommuner og aktuelle samarbeidsorganer om en gjennomgang av tilskuddsordningene som i dag er indeksregulert.
KOMMENTAR: Arbeidet knyttet til selskaper/interkommunale selskaper med tilskudd pågår. Innsparingskrav er innarbeidet i handlings- og økonomiplan fra 2022 for flere. Fremdriften i arbeidet er rettet inn mot kommende handlings- og økonomiplan.

Resirkulerte materialer Kristin Barvik   Sluttført

Sandnes kommune ønsker å legge til rette for en mer sirkulær økonomi der resirkulerte materialer i større grad blir nyttet. Kommunen skal legge til rette for at resirkulerte løsninger kan brukes der dette ikke er uhensiktsmessig av kvalitetsmessige, kostnadsmessig eller andre viktige hensyn.
KOMMENTAR: Orienteringssak lagt fram for kommunestyret i møte 15. mars 2021 (O-sak12/21). Saken gjør rede for kommunens arbeid med ombruk og gjenvinning.

Tillitbasert kommune Organisasjon - knyttes til Sandnes 2025   Påbegynt

Kommunestyret støtter kommunedirektørens omstillingsprosjekt 2025 og ber om at det særskilt vurderes om ulike administrative arbeidsoppgaver kan endres til mer produksjonsrettet arbeid. Kommunestyret ønsker en tillitsbasert kommune med mest mulig rasjonell drift, der krav og dokumentasjon holdes på lavest mulig forsvarlig nivå.
KOMMENTAR: I forbindelse med Sandnes 2025 er det utarbeidet flere tiltak som kommunedirektøren vil se nærmere på. Tillitbasert kommune er et av disse tiltakene, og det vil kommes tilbake til dette punktet ved neste perioderapport.

Frivillige p-avgift i friområder PIV v/ Ane Kristine Rostrup   Utsatt 

Kommunestyret ber kommunedirektøren legge til rette for frivillig parkeringsbetaling på Gramstad og andre aktuelle steder. Inntekten går til friluftsformål.
KOMMENTAR: Da regelverket og anledning til å ta betaling i friluftsområder er komplisert og uklart, er det ikke igangsatt noen utredning på grunn av kapasitets- og prioriteringshensyn.

Gjenbruk Kristin Barvik     Sluttført

Kommunestyret ønsker et sterkere fokus på gjenbruk i kommunen. Kommunedirektøren bes revidere interne retningslinjer slik at inventar og lignende i størst mulig grad gjenbrukes ved nye behov og ved flytting til andre lokaler.
KOMMENTAR: Orienteringssak lagt fram for kommunestyret i møte 15. mars 2021 (O-sak11/21). Saken gjør rede for hvordan administrasjonen legger til rette for gjenbruk av inventar, og konkluderer med at det ikke vil være behov for å etablere egne retningslinjer for å ivareta dette perspektivet. Dette følger naturlig av gjeldende økonomireglement, der virksomhetene pålegges å benytte sine ressurser mest mulig effektivt og innenfor virksomhetens økonomiske rammer.

Ungdomshus Kultur og næring i samarbeid med eiendom Juni 2021 Påbegynt 

Leieavtale med L54 går nå ut. Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide et forslag til ungdomshus som skal erstatte dette tilbudet. Sandnes ungdommens kommunestyre involveres i arbeidet.
KOMMENTAR: Det tas sikte på å forlenge avtalen i L54 til ny lokasjon er besluttet.

Prosjekt heltid Helse og velferd v/ Elin Selvikvåg Høst 2020 Påbegynt 

I Sandnes kommune skal heltidsstillinger være hovedregelen. Kommunestyret ber kommunedirektøren starte opp piloter som en del av videreføringen av prosjekt heltid.
KOMMENTAR: Heltidskulturarbeidet er godt i gang. Den første piloten, årsturnus i EFF, ble iverksatt i mars. Piloten gjennomføres i 11 avdelinger med til sammen 260 ansatte. Den neste store piloten som klargjøres for implementering er sykepleiere i team, som skal iverksettes på Byhagen. Her er alle ansatte og ledere godt informert og involvert. Rekruttering av faglederstilling til sykepleierteamet skjer i disse dager.

Bemanningssenter Oppvekst v/ Torill Kind  Høst 2020 Sluttført 

Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere et bemanningssenter med faste hele fagarbeiderstillinger som vikarer til bruk i barnehage og skole innenfor rammen av vikarbruken.
KOMMENTAR: Utredning om bemanningssenter for barnehage og skole ble lagt fram for kommunestyret i sak 13/21. Skole tilstreber først og fremst å bruke pedagoger som vikarer i skolen og mener at de er tjent med å (om)disponere egne ansatte når det oppstår vikarbehov i skolen. I SFO har også den enkelte skole per i dag knyttet til seg egne vikarer. Barnehageområdet bør videreutvikle sin rekrutteringstjeneste/vikartjeneste med vekt på å rekruttere kompetanse, samtidig som barnehagene rekrutterer vikarer til lengre vikariat ved stillingsutlysning. Ansatte i rekrutteringstjenesten kan, om de ønsker det, søke på de lengre vikariatene og på den måten oppnå et arbeidsforhold i en av barnehagevirksomhetene. Det tilrås ikke etablering av en vikartjeneste med faste fagarbeidervikarer for skole og barnehage nå.

Kommunestyret gjorde følgende vedtak:
Barnehageområdet bør videreutvikle sin rekrutteringstjeneste/vikartjeneste. Kommunestyret ber kommunedirektør sette sammen et partssammensatt utvalg for videreutvikling og for å finne løsning på implementering av faste hele fagarbeiderstillinger i rekrutteringstjenesten innenfor rammen av vikarbruken. Det er også framover ønskelig at rekrutteringstjenesten fortrinnsvis rekrutterer fagarbeidere. Saken for øvrig tas til orientering.

Kompetansestrategi Helse og velferd v/ Elin Selvikvåg (evt Kommunedirektøren for hele organisasjonen)   Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren sammen med de tillitsvalgte videreutvikle strategien for å sikre riktig kompetanse for rett arbeid i kommunen nå og fram i tid. Det bes i denne forbindelse se på omorganisering.
KOMMENTAR: Videreutvikling av kompetansestrategi i helse og velferd er påbegynt, men forsinket på grunn av nødvendig omprioritering knyttet til Covid-19 pandemien.

Eldreboliger Helse og velferd v/ Elin Selvikvåg   Starter mai 2021

Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere behov med bemanning og framtidens boform som er omtalt i omsorgsplanen uten stedlig fast bemanning hele døgnet som alternativ til dagens tilbud.
KOMMENTAR: Kommunen har fått midler av Statsforvalteren til et prosjekt som skal utrede aldersvennlige tjenester og boliger. Prosjektet skal aktivt bruke innbyggerdialog og samle kunnskap for å finne virkemidler som fører til at eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig. Det skal også utvikles bærekraftige løsninger i en situasjon med stor eldrevekst og ressursknapphet.

Storbynettverket Kommunedirektøren Vår 2020 Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren søke medlemskap for Sandnes i storbynettverket.
KOMMENTAR: Storbymidler, med betydning de kan ha, og begrunnelse for at kommunen bør tas inn i nettverket, ble tatt opp som tema i besøk fra ledelsen i KS 16. august 2020. Kommunedirektør er oppnevnt som deltaker i nasjonal ekspertgruppe bostøtte som pågår. Sandnes er referansekommune i KMD sitt lovarbeid om utbyggingsavtaler. Prioritet forøvrig har nå vært samarbeid med nabokommuner om Covid-19 situasjonen. Evalueringsprosjekt har fulgt arbeidet, rapporten er i sluttfasen.

Eget planarbeid Byutvikling og teknisk - Plan v/ Bjørn Totland 1. halvår 2020 Påbegynt 

I økonomiplanen ligger det inne flere poster på eksterne konsulenter til reguleringsarbeid og mulighetsstudier. For å redusere kostnader knyttet til bruk av eksterne konsulenter ber kommunestyret kommunedirektøren vurdere om planavdelingen kan utføre en større andel av reguleringsplaner og mindre mulighetsstudier selv.
KOMMENTAR: Virksomhet Plan sikter mot å vri en større del av kommunalt planarbeid over mot planlegging med egne ressurser. Bevilgningene til reguleringsplanarbeidet ligger imidlertid i dag hos Sandnes tomteselskap KF og Eiendom, og i svært liten grad hos Plan. I forbindelse med omstillingsprosjektet Sandnes 2025 vil endringer her bli vurdert.

Insektvennlig kommune Byutvikling og teknisk v/ Ane Kristine Rostrup Sommer 2020  Påbegynt

Kommunestyret ber kommunedirektøren starte et fireårig prosjekt om å systematisk plante bærbusker, frukttrær, urter og andre insektsvennlige nytteplanter ut i byens parker og lekeplasser.

KOMMENTAR: Det har ikke vært kapasitet til å lage et systematisk fireårig prosjekt som det er bedt om. Det er derimot plukket ut en del grønt- og veiarealer der det er prøvd en mer innsektsvennlig drift. Den endrede driften håper man på sikt vil legge til rette for etablering av arter som er mer vanlige i blant annet slåttemark og som er viktig som matfat for en del spesialiserte innsekter. For å få dette til, kreves det at jorden blir mer skrinn. Det betyr at selv om en går ned på antall slåtter, må gresset fjernes og kostnaden for å gjøre tiltaket ofte blir mer kostbart enn tidligere. Effekteten og konsekvensene av fjorårets driftstiltak blir evaluert før årets tiltak igangsettes. Som en del av dette vurderes både tilstrekkelig brukbarhet av arealer, omfanget av ugrasoppslag og metoden for gjennomføring av driftstiltaket. Over flere sesonger vil man se utviklingen, og det vil da lages en evaluering etter om lag tre sesonger for å se på resultatet. Når det gjelder nyttevekster i parker og grøntområder, så legges det til rette for det der det er egnede områder, og hvor det er foreninger/velforeninger som påtar seg investering, drift og vedlikehold. Parsellhagen på Varatun ble etablert i 2020 og gir et nytt tilbud for egen dyrkning til byens innbyggere.

Strategisk handlingsplan for næringsutvikling Kultur og næring v/ Søren Jensen Høst 2020 Sluttført

Kommunestyret ber kommunedirektøren gå i gang med en næringsstrategisk handlingsplan for Sandnes kommune. Sandnes skal være en foretrukken kommune for næringsetablering og som bostedskommune. Planen skal ha konkrete satsningsområder, organisering med kommunen og næringslivet i førersete, fordeler og utfordringer i dag med konkrete målsetninger som omdømmebygging og skape nye arbeidsplasser. Sandnes skal være en anerkjent næringsadresse. Det innebærer at vi skal være på tilbudssiden for næringen. Vi sier ja når vi kan og nei når vi må. Planen bør ta høyde for både etablerte fagmiljøer og gründerbedrifter. Planen bør peke på konkrete lokasjonsmuligheter, og utrede muligheter innenfor ulike bransjer.
KOMMENTAR: Gjennom prosess for utarbeidelse av strategi ble det avholdt medvirkningsmøter med næringsliv, akademia, institusjoner, organisasjoner og andre kommuner. Etter bearbeidelse av innspill og ferdigstillelse av strategi vedtok kommunestyret i sak 1/21 den 8. februar 2021 endelig Næringsstrategi for Sandnes kommune 2021-2031. Strategien er et verktøy for styring, prioritering og samordning internt og eksternt med næringsliv, akademia, organisasjoner med flere. De økonomisk tildelte ressurser setter nivå på hvilke tiltak og prosjekter som kan gis prioritet. Disposisjonsfondet «Utvikling Sandnes» er verktøykasse for midler til prosjekter som fremmer næringsutvikling.

Porteføljestyring Økonomi v/ budsjett og analyse i samarbeid med eiendom Før handlings- og økonomiplanen Påbegynt 

Det legges fram en sak om det er mulig å innføre rammebevilgning for investeringer og at de enkelte investeringsbeslutninger gjøres basert på porteføljestyring. Eksempelvis skal en slik vurdering foretas før det tas en endelig beslutning om eventuelle utvidelser av Rovik og Lunde BOAS. Ved investeringsbeslutninger må tiltakets livstidskostnader ivaretas. Dette betyr at driftskostnader for ulike alternativer vektlegges.
KOMMENTAR: Administrasjonen arbeider med et nytt investeringsreglement som vil omtale noen av disse forholdene. Administrasjonens forslag til investeringsreglement vil fremlegges for politisk behandling så snart det er klart.

Ettervern Helse og velferd v/ Elin Selvikvåg

Vår 2021

Påbegynt

Kommunedirektøren bes om å utrede og komme med en sak som drøfter om deler av ettervernsarbeidet kan utføres av ideell sektor eller i et samarbeid med ideell sektor.
KOMMENTAR: Sak til utvalget og KS i juni 2021.

Arbeid mot seksuell trakassering Organisasjon Høst 2020 Påbegynt 

Sandnes kommune skal styrke arbeidet mot seksuell trakassering blant elever og ansatte i kommunen.
KOMMENTAR: Det er vedtatt nye etiske retningslinjer for ansatte og politikere i Sandnes kommune. I tillegg har en det siste året startet revidering av kommunens overordnede HMS-system, med blant annet fokus på avvikskultur. Målet er at ansatte melder inn avvik når dette er aktuelt, og at det blir en naturlig del av den daglige driften. Det er utarbeidet forslag til varslingsrutiner for ansatte i Sandnes kommune, og disse vil bli lagt frem for politisk behandling i juni 2021. I forbindelse med nye retningslinjer for varslinger vil det bli økt fokus på varsling og avvik - og at en på den måten kan fange opp eventuell seksuell trakassering. Etiske retningslinjer setter rammer for forventet atferd fra våre ansatte overfor kommunens brukere.

Sist oppdatert: 18.01.2023