Omfanget av selskaper kommunen har eierskap i har økt med etableringen av nye Sandnes kommune fra 1. januar 2020. Tidligere Forsand og Sandnes kommuner sine eierskap i selskaper utgjør nå den samlede eierskapsporteføljen i den nye kommunen. Det arbeides med ny eierpolitisk strategi, jamfør Kommuneloven §26-1. Det er lagt opp til behandling to ganger i formannskapet, før kommunestyret gjør endelig godkjenning. Ny eierpolitisk strategi er ventet å få virkning fra årsskiftet.
For å anskueliggjøre økonomisk risiko og grad av politisk styring er selskapene grovt vurdert og innplassert i fire grupper hvor:
A. Er høy grad av økonomisk risiko – liten grad direkte politisk styring
B. Er høy grad av økonomisk risiko – stor grad av politisk styring
C. Er lav økonomisk risiko – liten direkte politisk styring
D. Er lav økonomisk risiko – stor grad av politisk styring
I figuren under framstilles de ulike selskapene fordelt etter den overnevnte grupperingen.
Som det kommer fram av figuren over, følger det både ulik grad av økonomisk risiko og grad av politisk styring for de ulike selskapene. De ulike selskapsformene, samt selskapenes virksomhet og produksjon, er med på å fastsette dette. Når det gjelder kommunens risiko ved eierskapene, er ikke den kun begrenset til den økonomiske risikoen. Det finnes også andre risikoelementer, som for eksempel risikoen for tap av tingsinnskudd/produksjonsmidler, produksjon av ulike tjenester og samfunnsutvikleroppgaver og omdømme.
I 2. perioderapport 2021 ble det gitt nærmere informasjon og vurderinger av risikomomenter kommunen står ovenfor. Analysen ble gjennomført basert på siste tilgjengelige regnskapstall fra 2020 og framkommer her.
Sist oppdatert: 18.01.2023