Data og analyser av økonomien for ASSS-kommunene – Bergen, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Sandnes, Stavanger, Trondheim og Tromsø finnes på KS sine nettsider og tallene for 2020 er tilgjengelige der. Det presiseres at ASSS-kommunenes regnskapsresultat for 2020 i forholdsvis stor grad både er påvirket av kommunesammenslåing, og av koronasituasjonen.
De foreliggende analysene viser at Sandnes har et lavt inntektsnivå og hadde i 2020 en korrigert fri disponibel inntekt som var kr 4 480 lavere per innbygger enn landsgjennomsnittet. Sandnes manglet ved utgangen av 2020 kr 366 millioner på å ha inntekter som en landsgjennomsnittlig kommune.
Sandnes har forbedret brutto driftsresultat fra 3,8 prosent i 2019 til 6,3 prosent i 2020. Sandnes har en relativ lav økning i brutto driftsutgifter, noe som både kan skyldes omstillingen Sandnes har vært gjennom, men også at øvrige ASSS-kommuner har brukt vesentlige mer midler til pandemien enn Sandnes.
Renteutgifter i prosent av driftsinntekter var i Sandnes kommune høyere enn i de øvrige ASSS-kommunene og høyere enn i resten av landet.
Netto avdrag i prosent av driftsinntekter i Sandnes kommune var høyere enn i de øvrige ASSS-kommunene og høyere enn i resten av landet
Sandnes hadde netto driftsresultat tilsvarende 2,7 prosent av driftsinntektene i 2020. Dette var lavere enn de øvrige ASSS-kommunene, men noe høyere enn kommunene i resten av landet.
Når vi ser på sektorene innenfor inntektssystemet så var tjenesteproduksjonen i Sandnes i 2019 1,4 prosent under ASSS-snittet, mens effektiviteten var 4,7 prosent høyere enn ASSS-snittet. Sandnes var spesielt effektive (relativt sett lave utgifter og høy produksjon) innenfor barnevern (31 prosent over snittet for ASSS) barnehage (11,1 prosent over snittet for ASSS) og grunnskole (8,2 prosent over snittet for ASSS). Sandnes hadde utgifter, produksjon og effektivitet omtrent på snittet for ASSS innen pleie og omsorg.
Investeringsutgiftene har vært svært høye de siste årene og har utgjort over 25 prosent av driftsinntektene. I 2020 utgjorde investeringsutgiftene 22,4 prosent av brutto driftsinntekter, men tilsvarende nøkkeltall for øvrige ASSS-kommuner var 14,3 prosent. Investeringer i skolebygg og boliger i tillegg til opprustning av sentrum har trukket investeringsutgiftene spesielt mye opp de siste årene. Lånegjelden og rente- og avdragsutgiftene har derfor økt de siste årene.
Det er en målsetting å redusere investeringsnivået og veksten i lånegjelden i årene som kommer.
Sist oppdatert: 18.01.2023