Covid-19
Gjennom året ble store ressurser brukt på å tilpasse driften til endrede forutsetninger og samtidig levere et best mulig tilbud til barn og unge, samt innenfor områdene friluft og idrett.
Covid-19 krevde omstilling av arbeidsinnsatsen. Endrede krav til renhold, stengte skoler og barnehager og tidlig nedvasking krevde andre prioriteringer og arbeidsmåter. Ansatte har vist stor vilje og evne til å tilpasse driften til nye forutsetninger.
Innen friluft og idrett har endrede forskrifter for bruk gjennom året gitt flere omstillinger og begrensninger i tilbudet til brukere. For friluftsliv ble det en eksplosiv økning i besøk til turområdene. Trafikkavvikling ble sikret og medarbeidere i Bydrift regulerte trafikken på de mest populære utfartsstedene.
Mål 1: Sandnes skal være et inkluderende og mangfoldig samfunn
Strategi 1: Sandnes skal skape gode og likeverdige livsvilkår for alle
By- og stedsutvikling skal prioriteres i Sandnes sentrum, langs bussveien og ved eksisterende og fremtidige togstopp. Samtidig skal gode oppvekstsvilkår sikres i alle bydeler. Byggeaktiviteten i Sandnes er for tiden stor, både i form av private prosjekter og kommunale prosjekter. Infrastrukturen skal ivareta de fremtidige behovene, og fornying og forsterking av infrastrukturen er helt nødvendig for den transformasjonen og utviklingen sentrum gjennomgår for tiden. Det har i 2021 pågått flere prosjekter i samme tidsrom, noe som har vært utfordrende for trafikk og fremkommelighet i sentrum. Det er lagt gode planer for kommunikasjon til innbyggerne, omkjøringsveier og trygg fremkommelighet for gående og syklende. Det er flere boligprosjekter som har fått brukstillatelser i 2021. Det har vært innflytting både i Øglændskvartalet, Møllekvartalet og Langgata 91 (den gamle turnhallen). Det er i tillegg flere nye prosjekter under planlegging. Det er et overordnet mål at det skal være gode boforhold for alle, og god tilgang til grønne rekreasjonsområder. Sandnes er Barnas by, og det skal ivaretas i all planlegging.
I forbindelse med revisjon av kommuneplan er det fremskaffet nytt kunnskapsgrunnlag. Det er utarbeidet konsulentrapporter og interne fagnotat innenfor prioriterte tema for denne kommuneplanrevisjonen: boligutvikling, transformasjon og fortetting, alternative utviklingsretninger, gjennomføringsstrategier, næringsareal, offentlige arealbehov og massehåndtering. I tillegg arbeides det med å kartlegge verdier i strandsonen og å fastsette byggegrense mot sjø. Kommuneplanen vil bli lagt frem for politisk behandling vinteren 2022. Kommuneplanutvalget har vært involvert og har hatt flere saker til behandling i løpet av året.
Viktige reguleringsplaner som ble vedtatt i 2021 er blant annet Detaljregulering for kollektivfelt langs Fv. 44 fra Gausel stasjon til Hans og Grete stien. Planen legger til rette for utbygging av bussveien i Forussletta frem til kommunegrensen, og i Midtbergmyrå. Det er mottatt klager på vedtaket og disse vil legges frem for politisk behandling i februar 2022 før de oversendes Statsforvalteren.
Plan 2016102 Detaljregulering av Bussveien fra Kvadrat til Sandnes sentrum omfatter en strekning på om lag 4 km. Strekningen inngår i Bussveikorridor 1 mellom Sandnes sentrum og Stavanger, som er planlagt åpnet i 2026. Planen ble 1. gangsbehandlet i januar 2021 og etter offentlig ettersyn og flere tilleggshøringer ble planen oversendt kommunen for 2. gangsbehandling i desember. Planen skal legges frem i 2022 for endelig godkjennelse.
Det skal etableres ny E39 med fire felt på strekningen Ålgård – Hove. Planen er delt opp i to delplaner i Sandnes kommune, en plan som dekker strekningen Osli – Hove (vedtatt) og en plan som dekker strekningen Figgjo – Osli. På slutten av 2020 vedtok kommunestyret utvidelse av E 39 til 4-felt på siste delstrekning i Sandnes kommune. Strekningen fra Figgjo til Osli ble vedtatt med lang tunnel mot Statens vegvesens anbefaling. Dette medførte at Statens vegvesen påklaget kommunestyrets vedtak. Klagen ble behandlet høsten 2021 og den er nå oversendt Statsforvalteren for avgjørelse. I statsbudsjettet for 2022 ble det også gitt klarsignal for oppstart av E 39 Osli – Hove.
Interkommunal delplan for Forus (IKDP Forus) er under utarbeidelse av kommunene Stavanger, Sola og Sandnes. Våren 2021 ble det lagt ut en tilleggshøring av planen. I høringen ble det fra Rogaland fylkeskommune og Statsforvalteren fremmet innsigelser til i alt fem tema. Det vil tidlig i 2022 bli arbeidet med å finne løsninger på innsigelsene, med sikte på å godkjenne planen i kommunestyret i 2022.
I vinter ble det gjort en innstas for å lage og tilrettelegge for skøytebaner, skiløyper og akebakker flere steder i kommunen til stor glede for byens befolkning. Det har vært en gledelig stor pågang i badeanlegget i Austrått svømmehall, og det er blitt et godt anlegg for byens innbyggere. Ruten er godt besøkt, og benken ble satt på plass i vår med mål om at alle skal inkluderes i parken på Ruten.
Mål 2: Sandnes skal være en attraktiv kommune
Strategi 1: Sandnes skal styrke kommunens storbykvaliteter
Det ble satset videre på Sykkelbyen gjennom fysiske tilrettelegginger og motivasjonstiltak. Det tre-årige sykkelprosjektet ble i desember 2021 formelt avsluttet.. Målsetningen for prosjektet var å øke sykkelandelen fra 5 prosent til 10 prosent i løpet av prosjektperioden. Den siste reisevaneundersøkelsen viste at det nå er 11,8 prosent som sykler til jobben, 6,3 prosent som sykler i fritiden, og hele 19,6 prosent som sykler til skole eller studiested. Prosjektet har bidratt med mange motivasjonstiltak. Sykkel- og gangekonkurransen «Beat the street» var det største enkelttiltaket, med hele 14 000 deltakere fra byens barneskoler med foreldre og venner. El-bysykkel ble innført i 2021 med stor suksess. Det er satt opp nye sykkelstativ i sentrum og på en rekke skoler. I pumptracken i Sandvedparken er det stor aktivitet, som bidrar til at barn og unge mestrer sykkelen på en god måte. Sykkelstier er skiltet og merket, og det gjenstår noe arbeid i Sandnes øst.
Ruten er tilrettelagt for opphold, aktivitet og arrangementer sommer og vinter. Parken er blitt svært populær både som oppholdsplass, og ikke minst for små og store arrangementer. Vinterland på Ruten ble en stor suksess og Sandnes fikk den hederlige tittelen «Norges beste juleby 2021» i en av landets største aviser. Den nye skøytebanen er et godt tilskudd til aktivitet sammen med resten av aktivitetsanleggene.
Gjennom utviklingsstrategien Sandnesløftet legger kommunen til rette for et felles løft for kulturminner som ressurs for å styrke byidentitet og byens attraktivitet. Det pågår en rekke rehabiliteringsprosjekt i sentrum, der byens historie igjen blir synlig. Rehabilitering av Langgata 72 og 76 er et sentralt bidrag til dette. Den gamle sparebanken skal tilrettelegges for jordmortjenesten og den gamle husmorskolen skal bli nye lokaler for frivilligsentralen. Begge byggene ventes å stå ferdig 1.halvår 2022. Ut i Sandnes 2021 ble komplettert med blant annet arkitekturvandring, krigshistorisk tur og skulpturvanding.
Strategi 2: Sandnes skal sikre gode leve- og oppvekstvilkår i alle bydeler
En stor utvidelse av Soma gravplass har pågått i hele 2021, og vil bli ferdigstilt første halvår av 2022 som planlagt.
Fjogstad friluftsområde er tilrettelagt med nye stier, turveier og gapahuk. Det er også gjort betydelige oppgraderinger av Holmavika badeplass. Sandnes fikk den første dagsturhytten «Søsterhytta» på plass ved Dalevika. Det er videre rehabilitert en rekke turveier og løypenett. Naturtiltak, for eksempel fjerning av sitkagran, vil gjøre landskapet naturlig, og friluftsopplevelsen enda bedre.
Hanafjellet utkikkspunkt åpent 23. oktober. Det er et prosjekt i regi av Hana idrettslag, med gode bidrag fra Sandnes kommune. Det ble etablert treningslys på Sandnes stadion noe som bidrar til økt kvalitet på stadion.
Blink-festivalen ble i 2021 arrangert i skiskytteranlegget i Melsheia. Her ble det tilrettelagt i form av utvidelser for publikum, VIP-område og kryssing nederst i Melsheiveien.
Investeringsprosjekter som er gjennomført er blant annet åpning av Stangelandsåna som nå er inne i siste fase. Parkdraget begynner å ta form og det er gjort fine tilpasninger til gravlunden. Arbeidet med omlegging av hovedavløpsledningen (Ålgårdskloakken) gjennom sentrum har pågått hele 2021 og er i gang med siste delstrekk opp Ganddalsgata. Siste del for denne gang av separering av fellesledninger i nedslagsfeltet til Stangelandsåna ble avsluttet i juni.
Det var gjennom året god fremdrift i arbeidet med å fornye deler av byens vann og avløpsnett. Dette øker kapasiteten, og opprettholder nødvendig funksjonalitet. Arbeidene medfører naturligvis ulemper på kort sikt der gater stenges, men vil på lengre sikt bidra til sikrere forsyninger. I tillegg reduseres mengden overvann som transporteres til renseanlegget på Mekjarvik, noe som er godt for miljø og gir besparelser på driften.
Tjenesteområdet inngår utbyggingsavtaler med tiltakshavere som sikrer etablering av nødvendige tiltak som følge av større utbyggingsprosjekter. Utbyggingsavtalene omfatter blant annet etablering eller oppgradering av nødvendig infrastruktur og skal sikre nærmiljøkvaliteter, attraktive og varierte bomiljø.
Grunnet smittesituasjonen i 2021 måtte fysiske besøk til rådhuset reduseres. Møter relatert til byggesøknader, planprosesser og lignende ble gjennomført digitalt når situasjonen tilsa det. Dette er endringer for både innbyggere, næringsliv og ansatte, men erfaringene er gode.
Mål 3: Sandnes kommune skal være en ansvarlig og offensiv samfunnsutvikler
Strategi 1: Sandnes skal møte framtidens vekst og behov
Ruten har vært godt besøkt i løpet av hele året og spesielt Vinterland har vært en stor suksess. Bussveien som skal etableres fra grensen til Stavanger og inn til sentrum blir det neste store prosjektet. Videre legges det planer for åpningen av Storåna, og et offentlig friområde i Elveparken. Havnebassenget skal være ferdig i 2023.
Strekket fra Laksen til Vågen er bestemt som åpent elveløp, slik det en gang var. Byutvikling og teknisk fikk økonomisk støtte til en mulighetsstudie av hvordan elveløpet kan bli som ledd i klimatilpasning med forventet økt flomnivå grunnet nedbørsmønster i dette topografisk lavtliggende området. Studien ga kunnskap om hvordan elv og omgivelser kan utformes.
Ny hovedplan vann 2021-2030 ble vedtatt i desember. Planen viser både status for vannforsyningssystemet i Sandnes og peker på behov for tiltak og utbedringer. Sandnes har generelt sett et ungt ledningsnett som medfører at anbefalt nivå for fornying av ledninger ligger noe under det som er gjennomsnittet i Norge.
Hundeforskriften er revidert slik at også Forsand inngår i denne. Det er også vedtatt strategi for en mer innsektvennlig kommune. For første gang ble det lagt frem et klimabudsjett i handlings- og økonomiplanen for 2022-2025.
Behovsbasert renhold, etter standarden Insta 800, er innført på Forsand med innsparinger på kr 1 million. Byggdrift jobber målrettet for å øke stillingsprosentene innen renhold. Innføring av driftsform for drift av bygg med ambulerende driftsoperatører har blitt noe nedjustert under pandemien. I idrettshallene er ny driftsform med ambulerende hall-verter innført. Nye adgangskortlesere er installert, og nye rutiner er etablert for brukere og verter. Dette gir også en god tilpasning til reduserte økonomiske rammer.
I siste halvdel av 2021 startet et pilotprosjekt i samarbeid med et lokalt firma for å finne punkter for innlekk i det kommunale spillvannsnettet ved hjelp av temperaturmålinger. Målet er å utvikle ny teknologi til bruk i avløpsledninger. Ny programvare og maskinlæring er tatt i bruk. God effekt og resultater fra maskinlæring krever et betydelig antall målinger og data. En modell av vannledningsnettet er under utarbeidelse og skal ferdigstilles i 2022.
Ansvaret for arbeidet med automatisering og digitalisering ble i 2021 samlet til ett sted i tjenesteområdet. Det nye planregisteret arealplaner er et slikt digitaliserings- og forbedringstiltak. Det er innført avtale om automatisert produksjon av produkter i selvbetjeningsløsninger for kart- og planinformasjon, meglerinformasjon, ledningskart, naboliste og temakart. Det er videre igangsatt et internt arbeid for å se på prosessene med utarbeidelse og behandling av reguleringsplaner og tekniske planer. Dette for å gjøre forbedringer i disse prosessene med mål om en bedre brukertilfredshet på dette området.
Strategi 2: Sandnes kommune skal utøve bevisst samfunnsansvar
Det er utført betydelige tiltak knyttet til overvannshåndtering og drenering for å hindre at vann trenger ned i avfallsmassene og blir forurenset i Varatunparken. Som en del av samarbeidsprosjektet for å redde sjøørretens eksistens i Rogaland, er det i 2021 utført habitatforbedrende tiltak i flere bekker og elver. Samarbeidsprosjektet ble tildelt fylkeskommunens miljøvernpris for 2021.
Ombrukskonseptet «Bruk Brukt» ble etablert. Konseptet omfatter en nettportal og en pop-up-butikk, og har som mål å redusere avfallsmengdene ved å fremme ombruk, delekultur, reparasjon og bedre utnyttelse av ressursene. Prøveordning for frivillig beholder for hageavfall ble innført. Tjenesten er tilsvarende det som finnes i nær sagt alle kommuner i Sverige, men er den første av sitt slag i Norge, og har nå over 2 500 abonnenter.
Sist oppdatert: 18.01.2023