Mandag starter den nasjonale Egenberedskapsuka, som arrangeres av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) i samarbeid med kommuner over hele landet. Målet med uka er å øke befolkningens bevissthet rundt og evne til å håndtere små og store situasjoner som kan oppstå i dagliglivet.
Vi som bor i trygge og stabile Norge er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Samtidig er vi avhengige av veldig mange tjenester og funksjoner for at våre dagligliv skal gå som normalt.
Har du for eksempel tenkt over hva som skjer hvis strømmen blir borte i dagevis denne vinteren? Hva du må gjøre om du plutselig mister vannet i springen i en hel uke? Eller hva som skjer dersom mobilnettet faller ut over en lengre periode?
- De aller fleste av oss er blitt avhengige av en god del ting vi tar for gitt alltid virker, og det gjør oss sårbare. Derfor er det lurt å tenke gjennom hva du og dine nærmeste trenger for at dere skal klare dere helt selv i en hel uke. Den listen blir ofte litt lengre enn hva mange tror, sier beredskapssjef Thomas Hebo i Sandnes kommune.
På nettstedet sikkerhverdag.no finner du konkrete råd om hvordan du kan forberede deg. Her finner du blant annet eksempler på hva en familie bør ha i sitt beredskapslager.
- Med noen ganske små grep kan den enkelte av oss være med og gjøre en stor forskjell. Når den enkelte av oss tar ansvar for seg selv og sine, bidrar vi samtidig til at de som trenger det aller mest kan få hjelp først i en eventuell krisesituasjon, sier Hebo.
I uke 44 får alle husstander i Norge tilsendt en brosjyre fra DSB med råd om egenberedskap.
Les mer:
Sandnes kommunes nettsider om egenberedskap
Slik bidrar du til Norges beredskap (sikkerhverdag.no)
Dette bør du ha hjemme (sikkerhverdag.no)
Information in English (sikkerhverdag.no)
Eksempler på hva som kan være lurt å ha i sitt eget hjemmelager (foto: DSB).
Kampanjefilm laget av Sandnes kommune
Beredskapssjef Thomas Hebo i Sandnes kommune oppfordrer alle til å følge rådene fra DSB.
Sist oppdatert: 28.10.2024