Hva er naturmangfold?
Naturmangfold er alle de ulike livsformene som finnes i naturen. Dette inkluderer dyr og planter i alle geografiske områder og økosystemer. Et økosystem kan sammenlignes med et samfunn som består av et samspill mellom planter, dyr og mikroorganismer og det ikke-levende miljø rundt dem. I et økosystem har hver art en viktig rolle som hjelper til med å opprettholde balansen i naturen.
Hvorfor trues naturmangfoldet?
Naturen har alltid endret seg på grunn av klimaendringer, naturkatastrofer, sykdommer og andre uforutsette hendelser. Slike naturlige prosesser, vanligvis over lang tid, har ført til evolusjon og et enormt variert naturmnangfold. Vi mennesker har også påvirket naturen på ulike måter opp gjennom historien, men aldri før har naturfotavtrykket vårt vært så stort som det er nå.
I løpet av de siste 50 årene har verdens folketall doblet seg, uttak av naturressurser som mat og energi tredoblet seg, den globale økonomien nær femdoblet seg, og verdenshandelen har tidoblet seg. Denne ressursintensive veksten i verdensøkonomien fører ifølge Naturpanelet (Ipbes) til tap og forringelse av natur gjennom fem direkte påvirkningsfaktorer:
-
- Arealbruksendringer av land- og sjøområder
- Høsting og overbeskatning
- Klimaendringer
- Forurerensning
- Innvaderende fremmede arter
På landjorda er endringer i arealbruk den største årsaken til naturtap, mens i havet er overhøsting den viktigtse faktoren.
I Norge er også endringer i arealbruk og nedbygging hovedårsaken til naturtap. Bygging av motorveier, energianlegg, bolig- og næringsområder og hyttebyer er noen av driverne bak nedbyggingen.
Arealendringer er hovedtrusselen for 9 av 10 av de trua artene på norsk rødliste for arter 2021.
I femårsperioden 2018-2022 har inngrepsfri natur blitt redusert med omtrent 830 kvadratkilometer, viser en analyse Norkart AS har gjort på oppdrag frå Miljødirektoratet. Dette tilsvarer omtrent 116 500 fotballbaner.
Arealbruksendringene har ofte helt legitime formål, f.eks. boliger, arbeidsplasser og næring. Problemet er at arealbruk skjer bit-for-bit uten tilstrekkelig kunnskap om naturverdier, oversikt over samlede virkninger eller hvilke naturverdier vi mister på veien. Nedbygging og arealbruksendringer fører ikke bare til utslipp fra selve områdene, men påvirker også fremtidig arealbruk og andre utslipp.
FNs klimapanel (IPCC) og det internasjonale naturpanelet (Ipbes) har slått fast at vi har store utfordringer med å stanse både klimaendringene og tap av naturmangfoldet, altså planter, dyr og andre levende organismer. Aldri før har mennesker påvirket jorda så mye som nå, og klimaendringene forsterker belastningene.
Vi er avhenging av en intakt natur
Naturen er grunnlaget for vår eksistens og livskvalitet. Naturen bidrar med økosystemtjenester, også kalt naturgoder, som f.eks. mat, medisiner og rent vann. Den reduserer luftforurensningen, binder karbon og beskytter oss mot endringer i klimaet. Naturen gir oss også opplevelser som er viktige for vår livskvalitet, psykisk og fysisk helse.
Listen over naturgoder er lang. Klikk på denne linken for å se flere eksempler på naturgoder
En natur med mindre mangfold av arte og naturtyper er mer sårbar for miljøendringer, som for eksempel klimaendringer. I tillegg vil naturtapet forsterke den globale oppvarmingen og konsekvensene av klimaendringene, blant annet fordi naturens kapasitet til å binde CO2 og regulere klima svekkes.
Se videosnutt som forklarer hvorfor vi trenger naturmangfold
Tap av naturmangfold fører til store kostnader for samfunnet. I følge Word Economic Forum er ekstremvær, manglende klimainnsats, naturkatastrofer, tap av naturmangfold og menneskeskapte katastrofer de fem største truslene mot verdensøkonomien. Naturpanelet påpeker videre at tap av naturmangfold og okøystemtjenester koster verden mer enn 10% av den globale BNP hvert år.
Økosystemer som myrer, matjord og korallrev har utviklet seg over lang tid. Arealendringer i slike økosystemer er ofte vanskelig å reversere i et kort tidsperspektiv, og en noen kvaliteter går tapt for alltid. Det er mulig å restaurere ødelagte økosystemer til en viss grad, men det er ofte dyrt og komplisert, og resultatene er usikre. Derfor er det både smartere og billigere å unngå nedbygging og forringelse av økosystemer fra starten av.
Naturen har enorm verdi
Naturen har en egenverdi som innebærer en erkjennelse av at naturen har rett til å eksistere uavhengig av om de er til nytte for menneskene. Samtidig bidrar naturen med goder av en enorm verdi for samfunnet. Begrepet økosystemtjenester, eller naturgoder, er nyttig for å illustrere de mangfoldige godene samfunnet får ifra naturen. Verdien av disse godene er likevel vanskelig å oppfatte og prissette på en presis og rettferdig måte.
Dette er nok noe av årsaken til at vi ikke har evnet å anerkjenne verdien av velfungerende økosystemer før de ikke lengre er i stand til å levere de livsviktige naturgodene og tjenestene vi er avhengige av.
Økt fokus på naturgoder er derfor viktig for å synligjøre og øke oppmerksomheten om hvordan naturen direkte bidrar til vår velferd og livskvalitet.
Mer informasjon
- Norges miljømål for naturmangfold
- Naturmangfoldloven
- Hva er naturpanelet?
- Ulike miljøtema på Miljøstatus (se f.eks. arter, ferskvann, naturområder på land, hav og kyst)
- Informasjon fra Miljødirektoratet om arter og naturtyper
- Informasjon fra Rogaland fylkeskommune
Sist oppdatert: 18.10.2024