map Kart account_circle Min side

Hule eiker

Hule eiker ble vedtatt som utvalgt naturtype i 2011. Det betyr at de får bedre beskyttelse mot trusler som nedbygging og hogst. Når vi tar vare på trærne, beskytter vi samtidig et enormt mangfold av arter

Hva er utvalgte naturtyper?

Naturmangfoldloven åpner for å gi enkelte naturtyper en særskilt beskyttelse ved at de får status som utvalgte naturtyper. De åtte naturtypene som i dag har status som utvalgte er kystlynghei, hule eiker, kalklindeskog, kalksjøer, slåttemark (inkludert lauveng), slåttemyr, olivinskog og åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone. 

Trua naturtyper er naturtyper som står på norsk rødliste for naturtyper (2018) og som er i truethetskategori kritisk trua (CR), sterkt trua (EN) eller sårbar (VU). 

Hva er en hul eik?
  • Eiketrær som har diameter på minst 63 cm, tilsvarende en omkrets på minst 200 cm i brysthøyde
  • For eiketrær som er synlig hule, gjelder beskyttelsen hvis treet er minst 95 cm i omkrets.
  • Trær er definert som synlig hule hvis de har en åpning som er større en fem cm og et indre hulrom som er større enn åpningen.
  • Også døde hule eiker hører til den utvalgte naturtypen hvis de fortsatt står, men ikke trær som har gått over ende.
  • Også trær som ligger 20 meter inn i produktiv skog i randsonen mellom skog og kulturlandskap faller inn under beskyttelsen for hule eiker.
Hvorfor er hule eiker så verdifulle?

Eiketrær kan bli veldig gamle. De fleste hule eikene er mer enn 200 år. I løpe av trærnes lange levetid kan det oppstå mange ulike levesteder for mange forskjellige arter. Mer enn 1500 arter av insekter, sopp og lav er knyttet til hule eiker. Mange av artene har hule eiker som sitt eneste levested. 

Døde greiner og partier med død ved på stammen er en naturlig del av eldre eiketrær, og ikke tegn på at treet er i ferd med å dø eller gå overende. I barken, på døde greiner og i vedmulden er det et mangfoldig liv av insekter. En rekke av dem er sjeldne eller rødlistet, og mange har ingen andre leveområder.

Hvilke regler gjelder for hule eiker?

De naturtypene som er utvalgt, er spesielt viktige å ta vare på. Når en naturtype er utvalgt, står det i loven at man skal ta særskilt hensyn til den. Det betyr at man skal unngå å påvirke forekomstene negativt slik at naturtypen får mindre utbredelse eller dårligere økologisk tilstand. Dette gjelder både i offentlig forvaltning og for andre som kan påvirke slike forekomster.

Trykk her for å lese mer om hvilke regler som gjelder

Trusler mot hule eiker

Antallet hule eiker er sannsynligvis i tilbakegang i Norge. Store, gamle eiketrær fjernes for å gi plass til bebyggelse og samferdsel. Felling på grunn av sikkerhetshensyn, gjengroing og effektivsering i landbruket er andre årsaker til at det stadig blir færre hule eiker. 

Hvordan ta vare på hule eiker?

Hule eiker har en hensynssone i en radius på 15 meter fra stammen. I denne sonen skal du unngå å grave, bygge, kjøre med tunge kjøretøy, dyrke opp eller lignende. Dette kan skade rotsystemet eller greinene, og korte ned livsløpet til treet. Andre tiltak enn de som er nevnt her kan også påvirke treet. Ta kontakt med kommunen dersom du er usikker. 

Det er flere ting du kan gjøre for å gi eika og artene som lever der bedre livsvilkår: 

  • Gi eika lys
  • Beskjær kronen skånsomt
  • Beskytt hulrommet
  • Sørge for nye trær

Trykk her for å lese mer om hvordan man tar vare på hule eiker

Det er mulig å søke økonomisk støtte til tiltak som tar vare på hule eiker. 

Tips kommunen om ei hul eik

Sandnes kommune ønsker bedre oversikt over hvor det finnes hule eiketrær. Kjenner du til et stort eiketre som ikke finnes i kommunens kartløsning med naturdata tar vi gjerne imot tips via kommunens kontaktløsning "Meld fra

Mer informasjon

Forskrift om utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven

Handlingsplan for utvalgt naturtype hule eiker 

Informasjonsside om hule eiker v/Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Informasjosside om hule eiker v/Miljødirektoratet

Veileder om skjøtsel av hule eiker v/Biofokus

Sist oppdatert: 10.10.2024