map Kart account_circle Min side

Enkle tiltak å gjøre i boligen

Belysning

Med økende alder skjer det naturlige endringer i øyet og med synet som gjør at de aller fleste trenger mer lys for å se det samme som før. En person på 60 år trenger derfor 3-5 ganger så mye lys for å se det samme som en på 20 år.

Belysningen bør være jevn og god slik at man slipper å tilpasse seg for store variasjoner. Bevisst bruk av kontraster og skygger i lyset kan gjøre det lettere å orientere deg rundt i rommet. For eksempel en mørk sofa mot hvit vegg eller hvit vegg mot mørke dørkarmer.

Det er en fordel med dimmebare lamper slik at du kan justere belysningen til ditt behov. Mørke kroker og områder kan føre til ulykker og bør unngås.

Ryddige omgivelser

Det er enklere å orientere seg i omgivelser som er ryddige og ikke inneholder for mange gjenstander. Det er også lurt at ting har faste plasser. Man bør også unngå bruk av gulvmatter da de kan forårsake fall.

Farger og kontraster

Bevisst bruk av farger og kontraster kan gjøre det enklere å skille gjenstander fra hverandre og fra bakgrunnen. Det kan også gjøre det lettere å finne fram i leiligheten. Det kan for eksempel være lettere å se en hvit lysbryter mot en farget vegg eller mot en farget ramme rundt lysbryteren.

Sist oppdatert: 08.09.2023