Mestringsenhetens erfaringer løftes fram i to fagbøker
Mestringsenheten har gjennom flere års arbeid med recovery-satsningen lagt stor vekt på brukermedvirkning og empowerment. Denne innsatsen har blitt anerkjent og delt i to viktige fagbøker publisert i 2023 og 2024.
Mestringsenheten har i flere år jobbet for til å bli bedre på brukermedvirkning. Dette har gjort gjennom recovery satsningen der brukermedvirkning og Empowerment er helt sentrale verdier (Recoveryplan 1-4). Samarbeid med bruker og pårørende organisasjoner på rus og psykisk helse feltet (erfaringsrådet), samarbeid med rådgivere med erfaringskompetanse og ansettelse av erfaringskonsulenter har vært og er viktige bidrag til at vi lykkes med denne utviklingen. Mestringsenheten deltar i flere faglige nettverk der vi både deler erfaringer og henter inspirasjon fra andre til å utvikle våre tilbud.
Vår erfaring med brukermedvirkning er også delt i to lærebøker i 2023 og i 2024. Siren Thomesen, ansatt som brukerspesialist i FACT-Sandnes, bidro med et kapittel i boken Erfaringskonsulent (Fagbokforlaget, 2023). Kapittelet handler om Brukerspesialistrollen og heter "Brukerspesialisten -spiller på samme lag".
Trude Lønning har skrevet ett kapittel i boken Erfaringskonsulent Med mål om endring, (Universitetsforlaget 2024). Dette kapittelet handler om prosessen i Mestringsenheten med utvikling av brukermedvirkning i perspektivet fra stigma til antistigma. Kapittelet har fått tittelen "En historie om recovery - fra stigma til antistigma". Cecilie Reinertsen Egeland, ansatt som erfaringskonsulent i Recoveryhjelpa, har bidratt i samme bok med kapittelet “En brobygger”.
Begge bøkene anbefales for alle som ønsker å styrke sin forståelse av brukermedvirkning, innbyggerinvolvering eller vurderer å ansette erfaringskonsulenter.
Publisert 23.09.2024 av Astrid Instanes
Kick-off for forskningsprosjekt i Mestringsenheten
«Medborgerskap – Nøkkelen til livskvalitet?»
Mandag 2. september inviterte offentlig stipendiat Linda P. Hetland til kick-off for å markere starten på prosjektet «Medborgerskap – Nøkkelen til livskvalitet? En studie om betydningen av deltakelse i samfunnet for recovery» i regi av Mestringsenheten. Arrangementet ble holdt i «Gamle bystyresalen», hvor de avdelingene som nå skal i gang med en spørreundersøkelse, ble ønsket velkommen med rød løper, Mozell i stettglass og kaker. Martine M. Kajander, Bente Lyse og Trond Grønnestad holdt en inspirerende innledning hvor de fremhevet viktigheten av forskning i kommunen, før det var tid for mingling, quiz og kaker i ulike varianter.
Studien er en del av et offentlig PhD-prosjekt, som er et samarbeid mellom Mestringsenheten i Sandnes kommune, Universitetet i Stavanger og Norges forskningsråd. Linda P. Hetland er 75 % ansatt som PhD-kandidat på prosjektet, samtidig som hun beholder 25 % av sin tidligere rolle som fagleder i Avdeling psykisk helse. Hun startet i PhD-stillingen 1. september i fjor, og har det siste året brukt tiden på å planlegge prosjektet, søke opptak til PhD-programmet og innhente nødvendige godkjenninger. Målet med prosjektet er å samle og utvikle kunnskap om hvordan medborgerskap påvirker livskvaliteten for personer med psykiske helse- og/eller rusutfordringer. Denne kunnskapen vil bidra til videreutvikling av kommunale helsetjenester.
Med fokus på innbyggers erfaringer
Fra og med 3. september vil alle som søker hjelp fra Mestringsenheten bli tilbudt å delta i en spørreundersøkelse som skal gå over fire måneder, med mulighet for forlengelse. Denne undersøkelsen har som mål å utvikle mer kunnskap om sammenhengen mellom medborgerskap og livskvalitet. Etter spørreundersøkelsen planlegges det også intervjuer med innbyggere som har psykiske helse- og/eller rusutfordringer, for å få en dypere forståelse av medborgerskapsbegrepet og innbyggernes erfaringer med det.
Kick-off'en i den gamle bystyresalen samlet en engasjert gruppe ansatte, klare for å bidra til innhenting av viktig kunnskap som vil komme kommunens innbyggere til gode.
Publisert 12.09.2024 av Astrid Instanes
Smertestillende medikamenter: en samfunnsutfordring
Hvert år arbeider mange engasjerte mennesker i Norge for å forebygge dødsfall og redde liv. Forskning viser at dødsfall forårsaket av sterke smertestillende medisiner med opioider har økt betydelig fra 2010 til 2018. (Flere dør av en overdose sterke smertestillende medisiner - FHI). Denne økningen reflekterer en alvorlig samfunnsutfordring knyttet til bruk og avhengighet av reseptbelagte smertestillende medikamenter. Disse medisinene, som er ment å lindre smerte, har et høyt avhengighetspotensial og kan være dødelige ved overdosering. Mestringsenheten jobber aktivt for å utvide forebyggingstiltakene til å inkludere disse medikamentene, og oppfordrer andre virksomheter til å jobbe med denne satsningen.
Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge, med en gjennomsnittsalder på 44 år. Dette inkluderer dødsfall som skyldes både smertestillende medikamenter og illegale rusmidler. For å møte denne utfordringen må vi samarbeide om å finne effektive løsninger.
Behov for økt helsekompetanse
Det er også viktig å merke seg forskjellene mellom de som dør av smertestillende medisiner og de som dør av illegale rusmidler. Flere kvinner og eldre dør av smertestillende medisiner, mens illegale rusmidler oftere rammer personer funnet utendørs i større byer. Dette understreker behovet for tiltak som favner bredere demografiske grupper.
Mestringsenheten understreker viktigheten av bredere tiltak som favner alle som er i risiko, ikke bare innbyggere som er avhengig av illegale rusmidler. Dette inkluderer å øke befolkningens helsekompetanse innen rus og avhengighet, og sørge for at fastleger har tilgang til målrettet informasjon om disse temaene.
Forebygging og behandling av overdose
Mestringsenheten har i flere år jobbet systematisk med overdoseforebygging og oppfordrer andre virksomheter til å bli med på dette viktige arbeidet. Eirin Barka, som jobber i Sandnesveien 299, har satt sammen en akuttsekk som sikrer at ansatte raskt har tilgang til nødvendig utstyr for å behandle overdoser. Dette er et flott eksempel på hvordan en kan ta konkrete steg for å redde liv.
I tillegg til akuttsekken, er opplæring i hjerte-lungeredning (HLR), bruk av naloxone (en motgift mot opiater) og overdose-forebyggende samtaler, effektive virkemidler i overdoseforebygging. Dette gir både de ansatte og innbyggerne viktig kunnskap og verktøy for å handle raskt og riktig i kritiske situasjoner.
Utdeling av brukerutstyr
Utdeling av brukerutstyr til injisering av rusmidler er en lovpålagt oppgave for kommunene. (Lov om vern mot smittsomme sykdommer [smittevernloven] - Kap. 7. Administrative organer og deres ansvar - Lovdata). Derfor mener Mestringsenheten at alle virksomheter som kommer i kontakt med innbyggere som har behov for brukerutstyr, bør dele det ut. Dette er viktig av hensyn til smittevern, og det er en myte at utdeling av rent utstyr støtter bruk av illegale rusmidler.
Mestringsenheten, spesielt avdelingen i Sandnesveien 299, deler gjerne sin kompetanse og rutiner med andre virksomheter som ønsker å bidra til utdeling. Ta kontakt for mer informasjon!
Rus og menneskerettigheter
Norges institusjon for menneskerettigheter publiserte i 2022 og 2024 to rapporter der de har undersøkt menneskerettighetsvernet til innbyggere med rus- og avhengighetsutfordringer. Det kommer frem at innbyggerne opplever fordommer og avvisning i møte med helsepersonell (Rus og menneskerettigheter - Norges institusjon for menneskerettigheter (nhri.no), «Du har ikke noe her å gjøre» - Norges institusjon for menneskerettigheter (nhri.no)).
Innbyggere med rus- og avhengighetsutfordringer har samme behov for helsehjelp som andre, og vi oppfordrer alle til å reflektere over egne holdninger og verdier i møte med ulike pasienter eller innbyggere en skal gi helsehjelp.
Hjelp til innbyggere med avhengighetsutfordringer
Mestringsenheten i Sandnes kommune tilbyr et bredt spekter av ulike tjenester for innbyggere som ønsker behandling eller oppfølgning innen avhengighet. Dette inkluderer veiledet internettbehandling, samtaler med fokus på endring, trening og aktivitet, og mer omfattende hjelp med bolig, økonomi og helhetlig helse.
Les mer om disse tilbudene på Sandnes kommunes nettsider: Sandnes kommune - Rus og psykisk helsehjelp for voksne
Ved å samarbeide og dele kunnskap, kan vi møte samfunnsutfordringen med smertestillende medikamenter og redde flere liv.
Publisert 29.08.2024 av Elisabeth Høyland
Sandnes kommune deltar i KS Nettverket "Flyktninger i Jobb"
Vi er stolte over å kunngjøre Sandnes kommune sin deltakelse i KS nettverket "Flyktninger i jobb", et initiativ som har som mål å styrke arbeidsinkluderingen av flyktninger. Vi har samlet en dedikert gruppe deltakere som representerer ulike deler av kommunen, inkludert Mestringsenheten, Sandnes Læringssenter, NAV Sandnes, HR-avdelingen og tillitsvalgte. Vi er overbevist om at vår deltakelse vil gi oss verdifulle innsikter og verktøy som vil bidra til å styrke vår kommune og forbedre livskvaliteten for våre innbyggere. Sammen kan vi bygge en mer inkluderende og bærekraftig fremtid.
Essensiell mulighet
Deltakelse i KS nettverket "Flyktninger i jobb" er en viktig mulighet for å styrke vår innsats for arbeidsinkludering av flyktninger. Gjennom nettverket vil vi få tilgang til konkrete verktøy og metoder som kan hjelpe oss med å få nyankomne flyktninger raskt i arbeid, ved å benytte deres medbrakte kompetanse og arbeidskraft til både deres og samfunnets beste. Økt sysselsetting av flyktninger vil ikke bare bidra til en sunn kommuneøkonomi, men også gi flyktningene en mer meningsfull tilværelse og bedre økonomi, samt fremme deres integrering i det norske samfunnet. Nettverket gir oss også mulighet til å styrke samarbeidet mellom ulike kommunale tjenester, som voksenopplæring, kommunen som arbeidsgiver, NAV og tjenester for flyktninger, i tillegg til private arbeidsgivere og næringslivet. Dette fremmer en helhetlig tilnærming til arbeidsinkludering.
Gjennom erfaringsutveksling og inspirasjon fra andre kommuner som har lykkes med å ansette flyktninger, både i offentlig og privat sektor, kan vi forbedre våre egne rutiner og tiltak, og forankre dette i kommunen. Nettverket styrker også prosjektet “Fra kommunal praksis til ordinært arbeid” finansiert av IMDi.
Med 26 % av innbyggerne i Sandnes kommune med innvandrerbakgrunn og økte ankomsttall, ser vi deltakelsen i KS nettverk som en essensiell mulighet til å møte våre utfordringer med en samlet innsats. Vi ser frem til å samarbeide med andre kommuner og aktører for å oppnå felles mål om økt arbeidsinkludering av flyktninger.
Les mer om nettverket fra KS sine egne nyheter: Stor interesse for KS-nettverket Flyktninger i jobb - KS
Publisert 25.06.2024 av Astrid Instanes
Trening som medisin!
I MUDOs helt nye og velutstyrte lokaler midt i Sandnes sentrum, treffer vi engasjerte Jarle Eltervåg og Gunnbjørg Umbach Bertelsen. De syns alle trenger trening og at å samarbeide er gull. En tilbakemelding som gjentas er: her er vi alle velkomne og vi kjenner på godfølelsen når vi kommer inn døra.
Jarle er daglig leder og medeier av MUDO Gym Sandnes. MUDO er et treningssenter for hele familien midt i Sandnes sentrum (AMFI Vågen kjøpesenter), og har alt av utstyr og apparater du trenger til treningen. Her kan du trene styrke, kondisjon eller delta på Fitness- og kampsporttimer. Barn fra 5 år kan trene i MUDO Tiger.
Samarbeid mellom næringsliv og kommune
Gunnbjørg, som jobber i Mestringsenheten i Sandnes, har i mange år hjulpet mennesker med rus og eller psykiske helseutfordringer med aktivitet og trening. I samarbeid med Jarle og MUDO Gym Sandnes får innbyggere i Sandnes med rus- og eller psykiske helseutfordringer mulighet til å jobbe aktivt med sin egen fysiske og psykiske helse, gjennom ulike typer trening. Innbyggere som deltar, gir tilbakemelding om bedring av ulike plager, og mange fortsetter å trene på egenhånd. Gunnbjørg og Jarle har tett dialog og MUDO Gym er på tilbudssiden både med tilrettelegging, råd og veiledning. Samarbeidet gir store fordeler for alle parter og gir Mestringsenheten mulighet til å utvikle tilbudet videre.
Deltakelse i samfunnet
De siste årene har Mestringsenheten utviklet tilbudene sine til å ha mer fokus på deltagelse i samfunnet, inkludering og helhetlig helse. Dette var grunnen til at det ble slutt på egne treningsgrupper i kommunens lokaler, og at en begynte samarbeid med næringslivet i Sandnes. Det er nå tilbud om trening på MUDO, yoga på Sataya yoga, padel på Interpadel, åpen dag i Sandneshallen og mange andre ulike typer tur, trening og aktiviteter. Tilbudene har til felles at de foregår på steder som er åpne for alle. Gunnbjørg forteller at hun erfarer at det blir betydelig lettere for innbyggerne som deltar, å fortsette treningen på egenhånd på samme sted, enn slik kommunens tilbud var tidligere. Gunnbjørg og kollegaene er tilgjengelige mens treningen pågår og ser at den gir mestring, glede og bedre helse.
Forskning
Omfattende forskning viser store helsefordeler ved trening for alle mennesker. Det viser også effekt på depresjon, angst og andre psykiske helseutfordringer (Kunnskapsgrunnlag - Rusfeltets hovedorganisasjon). En type trening som løftes frem som godt egnet til å bedre sin fysiske helse med tanke på kondisjon og styrke, er høyintensitets-intervall trening (HIiT) og Mestringsenheten har nylig startet opp et slikt tilbud i samarbeid med MUDO. I gruppen som jobber med dette er det både sykepleier, vernepleier, fysioterapeut og lege.
Vil du trene på MUDO Gym Sandnes?
MUDO har åpent alle dager kl. 05.00-24.00, og du finner de i Elvegata 23, 4306 Sandnes (AMFI Vågen). Les mer her: Mudo Gym Sandnes – Sandnes treningssenter i Norge, Rogaland eller ta kontakt på Sandnes@mudo.no
Har du rus og eller psykiske helseutfordringer?
Innbyggere i Sandnes kommune som ønsker hjelp med rus, avhengighet eller psykiske helseutfordringer er velkomne til å kontakte Mestringsenheten på hverdager mellom kl. 09.00-14.00 på telefonnummer 51 33 51 00. Du kan også besøke oss i Jærveien 33 eller sende oss en e-post. Psykisk helsehjelp: infohjelp@sandnes.kommune.no. Hjelp med rus-utfordringer: avdelingrusogavhengighet@sandnes.kommune.no. Det er ingen ventetid og du blir invitert til en samtale. Basert på hva som kommer frem i den første og senere samtaler vil du sammen med den ansatte, i fellesskap, komme frem til hva som vil være den mest nyttige hjelpen for deg.
Publisert 26.03.2024 av Elisabeth Høyland
Forskning i kommunen (og ikke på) -er det nødvendig da?
Mestringsenheten oppdaget for flere år siden at det var veldig manglende forskning på kommunale tjenester innen psykisk helse og rus. I en verden der det oftere henvises til kunnskapsbasert praksis tenkte vi at det må vi bidra til å gjøre noe med det. Nå har mestringsenheten to offentlige PhD'er i samarbeid med Universitetet i Stavanger som er finansiert av forskningsrådet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tidligere artikler
Sist oppdatert: 28.10.2024