Slik tar du kontakt
Ring Mestringsenheten på telefonnummer 51 33 51 00 eller møt opp i Jærveien 33. Vi vil sammen finne ut hvilket tilbud du kan ha mest nytte av. Du trenger ikke henvisning fra fastlege.
Hvem passer rask psykisk helsehjelp og aktivitet for?
Tilbudet gis til innbyggere i Sandnes kommune som er over 18 år. Rask psykisk helsehjelp og aktivitet viser god effekt for mennesker med lette eller moderate symptomer på:
-
Angst
-
Depresjon
-
Søvnproblemer
-
Livskriser
Hvis du har alvorlige psykiske lidelser eller komplekse utfordringer som har vart over tid, har Mestringsenheten andre tilbud som kan være mer passende for deg. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne det tilbudet som passer best.
Ulike typer behandling
Tilbudet bygger på kognitiv terapi, og består av veiledet selvhjelp, ulike kurs, workshops, aktivitet og samtaleterapi. Alle kursene er gratis, men det er mulighet for å kjøpe kompendium.
Veiledet selvhjelp
Veiledet selvhjelp er internettbaserte behandlingsprogrammer du kan jobbe med hjemme. Samtidig får du veiledning fra en behandler. På nettsiden www.assistertselvhjelp.no kan du lese mer om veiledet selvhjelp og hvordan det kan hjelpe deg.
Introkurset
Målet med kurset er å gi deg kunnskap og ferdigheter til å analysere situasjoner, tanker og følelser i ditt liv. Hensikten er å motvirke angst- og depresjonsplager og eventuelle søvnvansker. Kurset er undervisningsbasert (ikke gruppebehandling). Kurset går over 4 samlinger á to timer.
(P)angstart
Workshopens målgruppe er deg som nylig har hatt angst- og panikkanfall, som frykter for å få nye anfall og gjerne utvikler det vi kaller for angst for angsten. Viktige tema i workshopen er hva angst er, forventingsangst, eksponeringsøvelser, atferds-eksperimenter og avspennings-teknikker. Workshopen går over 4 ganger.
Depresjonsgruppe
Gruppen er for deg som opplever mild til moderat depresjon og består av 6 samlinger, og en oppfølgningssamling etter at gruppen er ferdig. I gruppen bruker vi internettbasert selvhjelpsprogram, som deltagerne også jobber med hjemme mellom samlingene.
Stressless
Workshopen er for deg som opplever negativt stress og belastninger i hverdagen. Hensikten er å lære ferdigheter og metoder for å bli i bedre stand til å mestre ytre og indre krav, og forstå hva som skaper stress. Workshopen går over 4 ganger. Etter kursets slutt får alle kursdeltakerne tilbud om 4 samlinger yoga.
Tankestrek
Workshopen er for deg som trenger hjelp til å endre holdningen til bekymringer og dermed kunne håndtere angst, uro og bekymringstanker på en mer hensiktsmessig måte. Du får hjelp til å bli bevisst på hvordan du tenker, og du lærer teknikker for å endre uhensiktsmessige tanker. Workshopen går over 5 samlinger.
Bakkestart
Bakkestart er en workshop som består av 8 samlinger med fokus på fysisk aktivitet og verdibaserte valg. Verdibaserte valg bygger på prinsipper fra ACT (aksept- og forpliktelsesterapi). Samlingene vil utfordre deg til å jobbe aktivt med å bruke dine egne verdier som kompass i hverdagen. Gjennom våre felles treninger i forkant av hver samling har vi fokus på hvordan fysisk aktivitet påvirker valgene vi tar for å oppnå personlige mål.
Videre
Videre er en workshop for de som har opplevd traumatiske hendelser, som vil lære konkrete metoder for å hjelpe seg selv med vanskelige reaksjoner og som ønsker å jobbe aktivt med å skape seg et rikere liv. Det vil være fokus på praktiske øvelser på samlingene og hjemmeoppgaver som skal gjøres mellom samlingene. Workshopen er ikke traumebehandling, og det vil ikke være fokus på den enkeltes traumer eller bearbeidelse av disse. Fokuset er på hva man kan gjøre for å hjelpe seg selv her og nå, og hvordan leve et liv som er i tråd med det man selv ønsker. Workshopen går over 8 samlinger.
Aktivitet som behandling
Fysisk aktivitet kombinert med kognitiv terapi er en god behandling for mange utfordringer. Den siste samlingen i hver aktivitet gir informasjon om lignende tilbud i lokalmiljøet som kan være nyttige videre. For de som ikke er klare til å gå videre på andre tilbud når behandlingen avsluttes, kan det vurderes å forlenge med maksimalt en periode til.
Treningssenter
Trening på Mudo treningssenter i Sandnes mandager kl. 13:00 – 14:00, onsdager kl. 10:00 – 11:00 og fredager kl. 10:00 -11:00. Én til én oppfølgning er mulig for hjelp til å komme i gang. Ingen forkunnskaper nødvendig. Påmelding gjelder for 8 uker. Må avtales med behandler og aktivitetsteam.
Yoga
En smakebit av mindfulness restorative yoga og mediyoga. Tirsdager kl. 12:45 – 13:30 og 13:45 - 14:30. Gjennomføres på Satya yoga, Langgata 30, 4306 Sandnes. Påmelding gjelder for 4 ganger.
Svømming
Svømming i Austråtthallen hver mandag kl. 08:45 - 10:15. Adresse: Kjervastadveien 2, 4325 Sandnes. Påmelding gjelder for 4 ganger.
Helårsbading
Vi bader i sjøen ved Holmavika hver fredag kl. 09:30. Adresse: Daleveien 325, 4329 Sandnes. Etter badet varmer vi oss på bålet over en kopp kaffe. Ingen påmelding.
Sandneshallen
En sosial arena med mulighet for klatring, styrketrening, løping m.m. Fredager kl. 12:30 – 13:30. Adresse: Asheimveien 45, 4218 Sandnes. Ingen påmelding. Tilbudet går kontinuerlig og følger skoleruten.
Turgruppe
Vi møtes og går tur torsdager kl 10 i Sandvedparken. Oppmøte ved Parkkafeen, Kvellurveien 23, 4319 Sandnes. Påmelding gjelder for 4 ganger.
Hvordan kommer jeg i gang?
Påmelding til aktiviteter skjer gjennom behandler i Mestringsenheten.
Man kan møte til oppgitt tid på eget initiativ for aktiviteter som ikke krever påmelding. Se etter personale med svart t-skjorte med sommerfugl-logo.
Kontakt
Mestringsenhetens aktivitetsteam kan kontaktes direkte for spørsmål om aktivitetene per e-post: mestringsenheten.aktivitet@sandnes.kommune.no.
Recoveryhjelpa
Recoveryhjelpa er hjelp for deg som vil delta mer aktivt i samfunnet eller nærmiljøet, gjennom frivillige organisasjoner. Vi kan hjelpe deg med å finne noe du ønsker å bruke tiden din på, som å delta i turgrupper, jobbe frivillig med dyr, drive med idrett, engasjere deg i bruker- og pårørendeorganisasjoner, eller hva som helst.
Ta kontakt på e-post: recoveryhjelpa@sandnes.kommune.no
Vi svarer også på tlf når vi er ledige:
Cecilie: 906 92 032
Morten: 906 79 014
Samtaleterapi
Underveis i behandlingen vil det bli vurdert om du trenger kortvarig samtaleterapi. Terapien består av kognitiv terapi og hjelp til å bruke og forstå terapeutiske verktøy.
Målet med behandlingen er å fremme deltakelse i arbeid og studier.
Terapien er et aktivt samarbeid mellom deg og terapeuten, og du skal lære verktøy du kan bruke i hverdagen. Vi forventer at du jobber med oppgavene som gis og gir tilbakemelding på hva du trenger hjelp med.
Kognitiv terapi fokuserer på problemløsning og forståelsen av sammenhengen mellom tanker, handlinger og følelser. Målet er å bryte selvforsterkende onde sirkler som holder psykiske helseproblemer ved like.
Mer informasjon om kognitiv terapi og selvhjelpsartikler finner du på www.kognitiv.no under fanen veiledet selvhjelp.
Sist oppdatert: 04.12.2024