map Kart account_circle Min side
HjemHelse og omsorgPårørendeDemensvennlig samfunn

Demensvennlig samfunn

Sandnes kommune jobber for å skape et inkluderende og demensvennlig samfunn, hvor mennesker med demens blir møtt med forståelse, respekt og støtte. Målet er at alle skal ha mulighet til å delta i hverdagslivet – enten det er å handle, bruke offentlig transport eller delta i kultur- og fritidsaktiviteter.

Ved å øke kunnskapen om demens i samfunnet kan vi gjøre det enklere for personer med demens å være selvhjulpne og trygge i sine omgivelser. Små endringer og mer forståelse fra enkeltpersoner, bedrifter og lokalsamfunnet kan utgjøre en stor forskjell.

Pårørende

Når en av dine nærmeste får demens, endres hverdagen – både for den som er syk og for deg som står nær. Her finner du informasjon og ressurser som kan gi støtte og veiledning i en krevende situasjon.

Lær mer om demens

For å gi deg som pårørende viktig kunnskap har Nasjonalt senter for Aldring og helse utviklet et e-læringskurs. Kurset gir en innføring i:

  • Grunnleggende kunnskap om demens
  • Tilgjengelige tilbud og tjenester
  • Pårørenderettigheter og relevant lovgivning
  • Hvordan du som pårørende kan ta vare på egen helse

Logg inn på e-læringsportalen:

Påmelding til kurs - pårørende

Vennskap

Demens kan endre hvordan vi opplever vennskap. Personen med demens kan bli mer tilbaketrukket, glemme ting eller endre adferd, noe som kan gjøre vennene usikre.

Her finner du en film hvor tre vennepar deler sine erfaringer med hvordan demens påvirker vennskap, og hva man kan gjøre for å beholde relasjonen:

 

Gode råd for å bevare vennskapet:

Kunnskap

Jo mer du vet om demens, desto bedre forberedt er du på sykdommens konsekvenser. Kunnskap gir trygghet for dere begge.

Åpenhet

Snakk åpent om demens. Ta gjerne initiativ til en prat om situasjonen, men vær også åpen for at din venn kanskje ikke ønsker å snakke om sykdommen hver gang dere møtes.

Tålmodighet

Demens kan påvirke hukommelsen og evnen til å kommunisere. Vær tålmodig, lytt og vis empati.

Kommunikasjon

Snakk tydelig og enkelt. Bruk korte setninger og gi personen tid til å svare. Vær konkret og direkte i kommunikasjonen.

Initiativ

Demens kan gjøre det vanskeligere å holde kontakten med venner og å ta initiativ til aktiviteter. Vær derfor den som tar ansvar for å opprettholde kontakten.

Planlegging

Demens kan påvirke evnen til å planlegge og gjennomføre aktiviteter. Som venn kan du ta ansvar for planleggingen av det dere skal gjøre sammen, for eksempel ved å foreslå tid og sted for aktiviteten.

Næringsliv

Et demensvennlig samfunn er avgjørende for mange og bra for alle. Kunnskap om demens gjør arbeidshverdagen enklere for ansatte i ulike serviceyrker. Personer med demens blir mer selvhjulpne og kan leve aktive liv så lenge som mulig. Når de blir møtt med respekt og forståelse, opplever både de og deres pårørende trygghet, frihet og verdighet. 

Kurs om demens for ansatte i serviceyrker

Nasjonalforeningen for folkehelsen har fått sin helt egne Læringsportal. Her kan du registrere deg for å få tilgang til kurs i demensvennlig samfunn. Når du har fullført kurset kan du printe ut kursbevis.

  1. Du må registrere deg med en bruker for å få tilgang. Fyll inn navn, kontaktinformasjon (e-post og telefonnummer), velger fylke du er bosatt i og til slutt velger du «Demensvennlig samfunn».
  2. Når du er registrert, vil du få en e-post eller SMS. I e-posten står det et passord som skal brukes.

Påmelding til kurs - næringsliv

 

Gode råd om hvordan din bedrift kan bli mer demensvennlig: 

 

I denne filmen gir Eli Pihl, demenskoordinator i Sandnes kommune, gode råd hvordan din bedrift kan bli demensvennlig. 

Kontaktinformasjon

Ønsker din bedrift informasjon om demens?

Ta gjerne kontakt med:

Elisabeth Øverland, elisabeth.overland@sandnes.kommune.no 

                                                

Sist oppdatert: 02.04.2025