Det er egne regler for elever som går på en annen skole enn nærskolen, eller på privatskole.
Skoleskyssen er knyttet til et opplæringstilbud. Elever som også har et SFO-tilbud, har ikke rett til skyss til/fra SFO-en (med unntak for nedsatt funksjonsevne, skade eller sykdom).
Alle søknader om skoleskyss skal først sendes til skolen. Du trenger ikke et eget søknadsskjema, du kan benytte vanlig e-post.
Rett til skoleskyss
Skoleskyss på grunn av avstand
Elever som har mer enn to eller fire kilometer (to kilometer for barn på 1. trinn og fire kilometer for elever på 2. til 10. trinn) mellom bostedsadresse og skolen, har rett på skoleskyss.
OBS: Avstanden måles fra dør til dør og langs korteste, farbare vei. Farbar vei er den veien det er mulig å gå, ikke bare kjøre bil eller sykkel. Det betyr at skoleveien kan gå på turstier, over en gresslette, eller andre steder det er mulig å gå.
Det er Kolumbus (Rogaland fylkeskommune) som behandler søknader om skoleskyss på grunn av avstand.
Kontakt skolen, som søker på vegne av barnet til Kolumbus.
Skoleskyss på grunn av særlig farlig eller vanskelig skolevei
Elever som har en særlig farlig eller vanskelig skolevei, kan søke skoleskyss uavhengig av avstanden mellom bostedsadressen og skolen, og uavhengig om eleven går på nærskolen, privatskole eller en annen skole enn nærskolen.
Det er kommunen som vurderer tilstanden til skoleveien, trafikkforhold, klima/årstid og forhold ved den enkelte eleven. Er fremkommeligheten for eksempel ekstra vanskelig om vinteren, kan eleven få innvilget skoleskyss som kun gjelder om vinteren.
Kravet om at skoleveien må være særlig farlig betyr ifølge loven at eleven utsettes for en fare på skoleveien som er utenom det vanlige. Den risikoen skoleelever (og andre) til vanlig utsettes for når de ferdes i trafikken, er derfor ikke tilstrekkelig for at eleven får skoleskyss.
Søknad om skoleskyss på grunn av særlig farlig eller vanskelig skolevei sendes til skolen. Søknaden skal inneholde beskrivelser på hvorfor eller hvordan skoleveien er særlig farlig eller vanskelig.
Skoleskyss på medisinsk grunnlag (nedsatt funksjonsevne, skade eller sykdom)
Har barnet nedsatt funksjonsevne eller er midlertidig skadet/syk, kan barnet ha rett til fri skoleskyss uavhengig av avstanden mellom skole og hjem. Det er Kolumbus (Rogaland fylkeskommune) som behandler søknader om skoleskyss på medisinsk grunnlag.
Søknad sendes til skolen, som søker på vegne av barnet til Kolumbus. En legeerklæring som beskriver barnets behov for transport, skal som regel følge med søknaden.
Hvis barnet får skoleskyss på medisinsk grunnlag, har barnet også ha rett til skoleskyss til og fra skolefritidsordningen (SFO).
Skoleskyss for elever som ikke går på nærskolen
Elever som har byttet skole
For elever som har byttet skole og som har behov for skoleskyss, må foreldrene som hovedregel betale for transporten.
Eleven får skoleskyss bare hvis eleven ville hatt rett på skoleskyss til nærskolen, og skoleveien til ny skole oppfyller vilkårene i opplæringsloven § 4-1.
Elever som går på en privatskole
Elever som velger å gå på en privatskole, har samme skyssrettigheter som elever som går på nærskolen sin. Retten til skoleskyss for elever som går på privatskole, gjelder bare innenfor kommunegrensen.
Hvis eleven er folkeregistrert i Sandnes kommune, men vil gå på en privatskole utenfor kommunegrensen, vil eleven bare ha rett på skoleskyss til kommunegrensen. I tilfeller der eleven får innvilget buss, og videre transport over kommunegrensen ikke fører til økte utgifter for Sandnes kommune (fordi transporten for eksempel går gjennom samme takstsone), er hovedregelen at kommunen dekker transporten.
For å søke om skoleskyss, ta kontakt med privatskolen.
Skoleskyss på grunn av delt bosted
Elever har rett til skyss til begge hjem dersom eleven har delt bosted (og oppfyller én eller flere av kriteriene som beskrevet ovenfor).
Elever som har delt bosted vil være folkeregistret på én adresse selv om de deler tiden mellom to hjem. For å ha rett til gratis skoleskyss, må elevens opphold hos hver av foreldrene være en rimelig fast, planlagt og regelmessig ordning, og ikke improviserte enkeltbesøk. Det er ikke et krav om at barnet bor like mye i hvert av hjemmene.
Det er Kolumbus (Rogaland fylkeskommune) som behandler søknader om skoleskyss på grunn av delt bosted.
Kontakt skolen, som søker på vegne av barnet til Kolumbus.
Saksbehandling og klage
Saksbehandling
Når du sender en søknad til skolen, skal søknaden behandles av enten kommunen (skolen) eller fylkeskommuen (Kolumbus). Fylkeskommunen og kommunen skal hente inn nødvendige opplysninger for å kunne avgjøre hver enkelt sak. Deretter gjøres det en avgjørelse - et vedtak.
Normalt får du en begrunnelse sammen med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse dersom det er grunn til å tro at du blir misfornøyd med vedtaket.
Klage
Du kan klage innen tre uker fra du mottar vedtaket. Klagen skal sendes til skolen. I klagen må du forklare hva du er misfornøyd med, og hvorfor du mener at vedtaket bør endres.
Klagen behandles først av kommunen eller fylkeskommunen (Kolumbus). Dersom fylkeskommunen eller kommunen opprettholder avgjørelsen, blir saken sendt til Statsforvaltaren i Rogaland. Statsforvalteren er statens representant i fylket. Statsforvalteren skal kontrollere om kommunens eller fylkeskommunens vurderinger og avgjørelse er riktig ut i fra rettighetene om skoleskyss. Statsforvalteren kan oppheve eller omgjøre et vedtak som de mener er feil.
Lover og regler
Fylkeskommunen/kommunen plikter å sørge for skoleskyss, jf. opplæringslova §§ 4-1 og 28-7. Se også Privatskoleloven § 3-7.
Lover
Relevante tolkninger og rundskriv fra Utdanningsdirektoratet
Retten til skoleskyss (UDIR-2-2019)
Uttalelse om retten til skyss og ansvarsfordelingen mellom kommune og fylkeskommune.
Fordeling av det økonomiske ansvaret for skoleskyss til annen skole enn nærskolen
Relevant informasjon fra Rogaland fylkeskommune og Kolumbus
Retningslinjer for skoleskyss i grunnskolen
Kolumbus’ retningslinjer for skoleskyss i grunnskolen
Kolumbus’ hjemmeside om informasjon om søknad
Publisert: 06.06.2017
Sist endret: 06.06.2017